"Зеленият сертификат дава свобода на ваксинираните и преболедувалите да живеят нормално", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR предприемачът Ивайло Пенчев.

"Ако няма сертификат цялото общество ще отиде в локдаун, всички ще са роби на заразата. Ако има "зелен сертификат" безопасните за обществото няма да робуват на мерки, а само тези, които са опасни за обществото", допълни предприемачът.

Той не подкрепя протестите на бизнеса.

Пенчев е на мнение, че „зеленият сертификат е трябвало да бъде въведен по-рано. А ако нямаше такова изискване щяло да има локдаун „от днес за утре“.

"Ограниченията пречат на всички, но трябва да сме наясно, че някои от тях създават пречки, но и решават проблеми. Балансът дали повече помагат или повече пречат е тънка работа. Аз смятам, че "зеленият сертификат" повече помага, отколкото пречи", поясни Пенчев.

Той обърна внимание, че след въвеждането му са се извили опашки за ваксинация.

Пенчев разясни, че в офиса почти всички негови служители са ваксинирани, но по обектите и в завода по-малко са ваксинирани.

"Целият свят поема удари. Не ги поема само бизнесът. Бизнесът, колкото е част от човечеството, поема удари. Бизнес, който иска помощ от държавата е кандидат-бизнес", подчерта той.

"Държавата никога на никого в човешката история не е помогнала. Държавата само задължава едни хора да помагат на други. Когато някакъв бизнесмен казва, че иска пари от държавата, той всъщност казва: "искам една група от хора, която работи и плаща данъци да ми дава на мен". Според мен не е справедливо. Не трябва да е така. Ако има някаква помощ, тя не трябва да е подаръци", изтъкна предпиремачът.

Той си представя два вида помощи - първият е за известно време затрудненият бизнес да бъде освободен от данъци, а вторият е лесен достъп до кредити.

"Когато държавата се занимава с бизнес, всички други хора, които са честни и трудолюбиви, плащат за този бизнес", коментира Пенчев.

Той поясни, че политическата нестабилност е оказала негативно влияние на бизнеса.

Коментари Напиши коментар

102

БРЦК

преди 1 година

Затова ЕП ГО ОТРИЧА.

101

Анонимен

преди 1 година

Зеленият сертификата дава свобода единствено и само на политиците! Свободно и безпроблемно да командват. Някога имахме здравни книжки...... Как ще проверят кой има ваксина, и кой Не. НИКАК! Дори антитела нямат ваксинираните!

100

Лош

преди 1 година

Нали комунистите бяха диктатори?А това как се нарича?!Ще ви кажа как:НЕОФАШИСТКА ДИКТАТУРА!Който не се е получил от историята е осъден да я повтори!