Минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв. от 25 декември, максималната става 1500 лв., а социалната за старост ще бъде 170 лв.

Достатъчно ли е обаче това?

Манолка Георгиева получава минимална пенсия и има множество заболявания. Казва, че се справя много трудно с плащането на сметките и купуването на лекарствата си. Няма надежда, че догодина след увеличението на пенсиите, парите ще ѝ стигат.

"Като слушам, че 4 пъти се увеличават ток, вода, телефон храни лекарства и нямам представа. И отсега съм притеснена с толкова пари.... Мои познати казват, че 500 лв. не им стигат – сега преди увеличението", сподели тя.

"Само приказват и обещават, само обещават, че пенсиите ще се увеличат, лекарства безплатни...", каза пенсионерът Георги Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Според експертите, ако цените на стоки и услуги продължават да се увеличават, ще се стигне до сериозно обедняване на населението въпреки вдигането на пенсиите.

"Ако този темп на инфлацията се запази още месеци напред, както изглежда, че ще се случи тази зима, то вече говорим за ранно обедняване. Инфлацията вече е надхвърлила ръста на доходите", обясни икономистът от Института за пазарна икономика Адриян Николов.

Вижте повече във видеото!

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 1 месец

Увелечехя ми пенсията с 70 лв. реално понеже 50 лв. си останаха от правителството на ББ. Хранителните продукти поскъпнаха, тока, горивата, дървата, лекарствата. Уж са нещо но са нищо спрямо цените. Управниците ни и депутати и кандидат такива да пробват как се живее с н-р средна пенсия от 650 лв - 700 лв. и да идат при пенсионерите да ги обработват за гласуване.

47

Политик

преди 1 месец

"Вдигаме пенсиите с 50 лв. "Никой обаче казва че с по-големите си пенсии ще можем да купим по-малко неща. Цените се качват по-бързо от пенсийте..

46

НаскачахтеЛиСе

преди 1 месец

След тази трогателна статия тук, някои от скачащите с умиление се сещат за Ал Фашагата от СДС-то и за Дарагалевския гърбат Ай дук.