Снимка: архив, БГНЕС

Има голям интерес към готови за нанасяне жилища - обзаведени или след ремонт, казват брокери на имоти. Тези имоти са по-скъпи, но много купувачи са готови да дадат парите, но да не се занимават с майстори, а да се нанесат веднага, пише „Труд“.

Най-голям е интересът на купувачите към новото строителство. Сред предимствата на жилищата в нови сгради освен хубавите общи части и използваните нови материали са и гъвкавите условия за изплащане.

Купувачите, които имат по-малък бюджет, а се нуждаят от жилище веднага, купуват жилища в панелни и ЕПК сгради. Тези, които имат възможност да изчакат, търсят качество и са склонни да поемат известен риск, се ориентират към покупката на апартаменти в строеж.

Още по темата

В София сделките с имоти в строеж имат дял от около 20-25%, казаха брокери. Пазарът “на зелено” става все по-динамичен, като това важи особено за кварталите с повече новостроящи се обекти.

Южната част на София продължава да е гореща точка за строителство, като тук влизат не само “Манастирски ливади”, “Кръстова вада” и “Витоша”, но и кварталите още по-близо до планината като “Драгалевци”, “Бояна” и “Симеоново”.

Най-желани са имотите в квартали с добра инфраструктура и бърз достъп до централната част на града. Предлагането на имоти обаче е недостатъчно и това води до покачване на цените.

Купувачите, които търсят имот за живеене, обикновено се ориентират към тристайни апартаменти, а за инвестиция сделките са предимно с двустайни. В София двустайните жилища имат лека преднина пред тристайните и съставляват над 40% от сделките. Запазва се активният интерес и към тристайни апартаменти с дял от 35% от всички сделки в столицата. Търсенето на двустайни апартаменти обаче нараства. Според брокери това се дължи на факта, че хората масово предпочитат да вложат свободните си пари в жилище. При близките до нула лихви в банките имотите са чудесна възможност за инвестиции.

Във Варна делът на двустайните и тристайните жилища е по около 35%. Сходна е ситуацията и в Пловдив. Къщите също продължават да привличат интерес, особено в района на Варна и Пловдив. В София те имат 6% дал от пазара, в морската столица представляват 10% от всички сделки, а в Пловдив делът им достига 14%.

Хората най-често продават имоти, за да излязат от инвестиция. Това са мотивите за 42% от продажбите на пазара. Много хора са купили имоти на по-ниски цени, някои още на етап в строеж. Със завършването на сградата и получаване на Акт 16 цената на имотите нараства и много хора ги продават, за да вземат печалбата. 15% от хората, които продават имот, влагат парите в покупката на друго жилище. Около 10% от продавачите се разделят с имота си заради необходимост от пари.

 

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 8 месеца

Понеделник-бум на търсене на имоти за нанасяне,вторник-бум на имоти на зелено,сряда-бум на градски къщи,четвъртък-бум на панелки,петък-бум на парцели за строеж,събота-на селски имоти,неделя-бум на ваканционни имоти.А истината е че се търсят само места в гробищата.

30

Анонимен

преди 8 месеца

Имаме да оправяме съдебна система, Ковид криза, енергийна криза, заплати, икономика, избори 5 пъти. Не ни е до имоти. И 50 статии да пуснете няма да купуваме. Точно сега не е време за омоимоти ти

29

Анонимен

преди 8 месеца

До АнонименНа българското черноморие има и по-евтини. Не си прави труда да заминаваш за Испания. Там също е трудно и няма работа. Защо са толкова евтини? Защо така ги продават, явно не вървят!