Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От няколко месеца строителните предприемачи са в тих ужас от това, което става със строителните материали. За последните 5-6 месеца цените на повечето са се удвоили, пише „24 часа“.

Бетонът, циментът и тухлите са с около 30% по-скъпи, отколкото бяха в началото на 2021 г., с около 20% са поскъпнали изолациите и тръбите. Битумът е поскъпнал с 15% само през това лято. А стоманата и дървеният материал, без които не може да се строи каквото и да било, са ударили таван – те са поскъпнали с минимум 100%, като някои видове армировъчна стомана дори със 150%.

Още по темата

В България вече има случаи на колеги, които предпочитат да не довършат проектите, които са започнали, и да платят неустойката, отколкото да продължат. Направили са си сметката, че така ще им е по-изгодно, каза Любомир Качамаков - председател на областното представителство на Камарата на строителите в България за София.

Става дума за предприемачи, които строят жилищни сгради и дори са продали или поне са получили капаро за част от апартаментите, чиито цени са фиксирали. Но за да им излезе сметката, трябва да увеличат цените на останалите жилища с по 50%, а дори в сегашната ситуация на голямо търсене това им се струва прекалено рисковано. От друга страна, сегашният скок на цените до година и няколко месеца ще оскъпи като цяло новото жилищно строителство до степен то да стане непродаваемо. Дори завършващите се сега жилищни сгради са непосилни като цени.

Още повече според Качамаков са случаите, в които предприемачи бавят довършването на сградите заради нарушени доставки за довършителните работи. Примерно не са им доставили асансьорите, механизми за паркинга или нещо друго. Така сградата не може да получи акт 16, т.е. инвеститорите не могат да получат от клиентите си цялото плащане, независимо че са почти готови.

При инфраструктурните проекти, които се строят най-дълго и са минали през обществени поръчки, няма начин крайната цена да се увеличи заради поскъпването.

На последната годишна среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) през септември председателят на организацията Даниел Панов каза, че без подкрепа от държавата много общини, които изпълняват инфраструктурни проекти, няма  да могат да ги довършат.

Това важи основно за договори, финансирани по европейски програми. Те са и с общинско съфинансиране, но в местните бюджети няма предвидени средства, които да покрият поскъпването.

На същата среща бе даден пример и с първия общински проект, който е индексиран заради поскъпването на строителните материали – по програмата “Красива България”.

Коментари Напиши коментар

151

taschunka witko

преди 9 месеца

Най-голяма мафия в България е строителната.Държавата от 30 години не се намесва и е абдикирала по този въпрос напълно.

150

Жоро

преди 9 месеца

Пълни глупости, материалите са далече-далече под цифрите на които продават построеното. Имам пресен пример от строежа на една ограда: майстор идва и ми дава оферта за 5000 лева с осигурен от него материал. Мотив за солената цифра е, че "всичко е страшно поскъпнало". Отказвам се, намирам друг майстор, купувам страшно скъпите материали за 1400 лв, плащам за труд 1100 лв и работата е свършена - за 2500 общо. Изводът: просто някои хора са твърде алчни.

149

от Бургас

преди 9 месеца

Това са пълни глупости,в Бургас строителните предприемачи не са в никакъв ужас-поради простата причина,че всички карат новите модели на S 500,GLS 600 МАЙБАХ,X7,X5,760IL,G63 AMG,S8,SQ8,Рanamera,Cayenne,