Трансплантациите у нас драстично са намалели от началото на пандемията. Защо България е на последно място по брой донори в Европа?
 
"Пандемията не е причина, тя не е и основна причина, защото е факт, че плановите операции бяха спрени в началото на пандемията за месец-два. Бездействието на държавата в тези последните 2 години. Безхаберието, откакто бившата Агенция по трансплантации стана една дирекция. Министерството на здравеопазването доведе до това, че няма никаква информация, няма работа с донорите, няма информационни кампании и вследствие на това трансплантациите намаляха", каза Пенка Георгиева от Пациентска организация "Заедно с теб" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"След това имаше отчитане на дейност на един европейски ден на трансплантации. Сега се оплаках на министър Кацаров. И виждаме, че има активност. За съжаление, ако ние си замълчим, тази дирекция пак ще затихне. Последните данни от Европа сочат, че през 2020 година трансплантациите са намалели с 20% спрямо 2019 година. Това, което се случи през тази година, да имаме 11 донорски ситуации - дължи се на това, че майката на 23-годишния Данчо, който се нуждае от сърдечна трансплантация, излезе по медиите с призив", допълни тя.
 
Пенка смята, че човешката страна е трогнала хората и изказа благодарността си към лекарите.
 
"Когато беше самостоятелна агенция, имахме регулярни срещи с тях, работеше се вършеше доста по-добре и беше видно, защото броят на трансплантациите беше висок. Извърши се голяма обемна дейност, която да подпомага това да се промотира трансплантацията в България. Ходехме по училища, постоянно навсякъде се говореше какъв огромен акт е това да бъдеш донор. Нещата вървяха много добре и е много важно кой ще бъде ръководител на тази Агенция. Начинът, по който се ръководи тази структура в момента, не върши никаква работа", коментира председателят на Алианса на трансплантираните и оперираните Евгени Георгиев.
 
"Трансплантациите в чужбина се случват трудно, защото техните граждани на съответната страна са първи в списък. Ние сме последни. В България се разреши кръстосано донорство, за което българи ходеха в Турция", подчерта Пенка Георгиева.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 7 месеца

няма по списъка с чакащи а на черно е пълна касапница

6

Лекарства за нос

преди 7 месеца

До vlady трансплантациите и последващото лечение на пациентие са скъпоструващи занимания. в случая войната е кой да си играе на господ, за да може да чупи от мазната баница. за това са и революциите в университетските болници. за това по нова не показаха в "темата" нито един след реакция на отхвърляне. хората бутат за кокала, пациентите кучета ги яли

5

vlady

преди 7 месеца

Вместо да се мъчат с трансплантации далеч по-лесно е да пълнят болниците с кихащи и подсмърчащи и да източват НЗОК.