Снимка: БГНЕС

Национално сдружение "Случаен превоз" се готви за протест на 12 октомври - вторник заради несъгласието си с начина на разпределяне на 40 милиона лева държавни средства за подпомагане на автобусните превозвачи.

Според национално сдружение "Случаен превоз" девет големи фирми ще получат близо 80 на сто от общо 40 милиона лева. 132 предприятия са изключени от програмата, а останалите 1340 малки предприятия ще кандидатстват само за 8 милиона лева. Оттам посочват, че прагът на подпомагане за големи предприятия също е далеч по-висок от допустимия според Европейската комисия - 3,5 милиона лева или 8 на сто от приходите за 2019-а.

Членовете на Националното сдружение "Случаен превоз" са предимно микро- и малки предприятия и според тях предложенията на Министерството са несправедливи, тъй като не отговарят на картината на пазара, подчертава неговият председател Радка Мандилова:

"Категорично не сме съгласни с предложените методи от Министерство на транспорта за разпределение на средствата и не сме съгласни с това, че няма да бъдат подложени те на обществено обсъждане, като призоваваме да се направи подробен анализ на пазара, да се обяви обществено обсъждане, на което да участват всички, да се вземат всички предложения под внимание и да се преразгледа методиката, която Министерство на транспорта предлага с оглед постигане на по-справедлив начин на разпределение".

От Национално сдружение "Случаен превоз" са изпратили писмо с исканията си до служебния министър-председател Стефан Янев. В него те посочват още, че в предложеното от Министерството на транспорта разпределение на средствата са допуснати и 11 общински предприятия за градски транспорт, три от които са големи. Според тях предприятията на бюджетна издръжка не би трябвало да се възползват от помощите за бизнеса.

Коментари Напиши коментар

35

ДС-РАДЕВ ДА БЯГА..!!

преди 3 месеца

НАРОДА СЕ ВДИГА СРЕЩУ КЛЕПОУХИТЕ ДС-ЧЕНГЕТА, КОИТО ОРГАНИЗИРАХА ПРЕВРАТ НА РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ..!!

34

Сега,водено от грижа

преди 3 месеца

за хората,служебното правителство ще въведе нови изисквания към транспортните средства:разстояние от седалка до седалка-1,5 м;4-точкови колани;сигнализация от всяко място за извънредни случаи;задължителни тоалетни М,Ж и трети пол във всеки автобус;платформа за инвалидни колички;термоскенер на всяка врата;видео камери и запис 360 градуса;мед.пункт с дефибрилатор,кислород и необходими лекарства;стюардеса с мед.образование...Как смеят да протестират?Ще усетят кубинката на властта.

33

Анонимен

преди 3 месеца

Славчо като осигури още един мандат на Радевото правителство и направо закриваме държавата