Шефът на НАП Румен Спецов. Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите е поискала допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването, съобщиха от НАП.

В официално писмо до консорциума НАП иска информация за български граждани и фирми, които потенциално може да се извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната, за да бъдат възложени данъчни проверки.

Още по темата
От приходната агенция могат да образуват проверка или ревизия в случаите, в които има информация за отклонение от облагане или укриване на данъци. От Агенцията съобщават още, че ще сравнят данните по досиетата "Пандора" с информацията, постъпила по т.нар. международен обмен, при който страната ни получава справки за имущество и доходи на български лица зад граница.

От НАП ще дадат допълнителна информация в близките дни.

Досиетата "Пандора" обхващат около 12 милиона документа, 14 финансови организации и институции, както и 600 журналисти в 117 държави. Според разкрията  повече от 330 политици и високопоставени лица са укривали данъци, управлявали са огромни активи в офшорни зони и са сключвали съмнителни сделки. Двама от въпросните политици са от България. 174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase