Снимка: архив, БГНЕС

Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации. Данните за тях са от международното разследване Досиетата Пандора. Публикувани са от Атанас Чобанов, главен редактор на Бюрото за разследващи репортажи и данни Bird.bg, партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти, който стои зад Досиетата „Пандора“.

Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, Пеевски е бил депутат от ДПС в 42-ото Народно събрание и директор на ДАНС.

Още по темата

Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности, отбелязва БНР.

Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират.

Досиетата Пандора доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване, посочва още публикацията на Бюрото за разследващи репортажи и данни.

Името на другия български политик, който беше споменато, че съществува в Досиетата „Пандора", засега не е известно.

Досиетата уличиха в укриване на данъци над 300 политици от над 90 държави. Руският президент Владимир Путин, както и чешкият Андрей Бабиш са сред имената.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase