Снимка: БГНЕС
fallback

Средно за година у нас раждат около 7 хиляди жени, чиято бременност не е била проследявана от акушеро-гинеколог. Това съобщи Росица Милкова от Фондация „Тръст за социална алтернатива“. Една от основните причини за това са прекъснатите здравни права, посочи тя.

Изискването за внасяне на здравни осигуровки за петгодишен период назад във времето се оказва трудно преодолима бариера за голяма част от българските жени, отбеляза Милкова пред БНР.

Тя обясни, че здравната закрила в България за жените и децата е безплатна, но на практика жените без осигуровки след раждането не могат да проследят евентуални усложнения след раждането. За децата проблемът е в записването при личен лекар.

„Това, зад което ние заставаме, е правото на всяка жена да получава достъп до пренатална грижа – редовни прегледи, изследвания и лечение, когато е необходимо по време на бременността, без това да е обвързано с нейния здравно-осигурителен статус“, заяви Росица Милкова.

По думите ѝ децата до 3-годишна възраст следва да имат универсален достъп до медикаменти и да има държавен механизъм, който да подкрепя семействата за навременно и адекватно лечение, без да е обвързано с доходите им.

„Над 120 хиляди лица в България са без лични документи – сред тях и жени, и деца. Една голяма част от децата не могат да бъдат записани и при личен лекар.“, каза още тя.

Ако законодателството за личните документи не бъде променено, ние ще поддържаме за поколения напред едно социално изключване и голяма група хора като невидими за обществото, категорична е Милкова.

61% от ромските деца на възраст от 6 до 11 месеца страдат от анемия, каза Росица Милкова, като се позова на данни от Националния център по обществено здраве и анализи.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 2 години

Всички тези жени са се спасили,себе си и децата си.Независимо от етноса.Препоръчително е да се ражда на къра под открито небе,при днешните здравни условия.Шансът за успех е значително по-голям.Вътрешно болничните инфекции са повсеместни и 100процентови.

16

Анонимен

преди 2 години

Тези хора официално живеят извън закона и не трябва да търсите решение за последствията от този начин на живот, а трябва да премахнете привилегиите им. Законите важат за всички - това трябва да е промяната при тях.

15

Анонимен

преди 2 години

По-добре да се помисли тези деца изобщо да не раждат други деца, защото по закон самото им забременяване е престъпление от страна на забременителя и родителите им, много често във вид на покупко-продажба на човешко същество. Не тичайте след последствията, премахнете причината! Всяка година изоставят по 2 000 деца същите тези, които не знам как ви е хрумнало да наричате български жени. Всички знаем какви са, без значение как ще ги наречете или ще ни карате нас да ги наричаме. Това са хора, които

fallback