Снимка: МО
fallback

Ново научно изследване разкрива съществената роля на Българската армия в процесите, свързани със спасяването на българските евреи през Втората световна война. Книгата бе представена в Министерството на отбраната днес от нейния автор проф. Димитър Недялков пред министъра на отбраната Георги Панайотов и представители на политическото и военното ръководство, съобщиха от МО.

"Десетки хиляди български евреи са били спасени благодарение на усилията на български политици, на Българската православна църква, на българския народ. Сега, благодарение на това изследване, имаме още един участник в това благородно дело - Българската армия", каза министърът на отбраната Георги Панайотов.

На кратка церемония в Министерството на отбраната авторът на книгата дари част от нейния тираж с цел по-широкото разпространение на тази научна истина и сред военните формирования и структури на министерството.

"Тази книга е част от борбата за истината. Спасяването на българските евреи носи системен характер: в него имаме воля на нация, църква, организации. Но в крайна сметка работата е свършена от българската държава с основен инструмент в това (както открих в моите изследвания) българската войска, с което можем да се гордеем", подчерта о.р.полк.проф. Димитър Недялков.

Книгата е плод на двегодишните изследователски усилия на автора. Към нея вече има голям интерес в Европейския парламент, САЩ, Държавата Израел и сред различни организации.

"Светът трябва да знае какво е направила България. За съжаление, ние не сме били в състояние да спасим евреите на територията на Беломорска Тракия и Македония, което не омаловажава по никакъв начин подвига, който е направен от българския народ, Българската православна църква, български политици и от Българската армия", посочи още министърът.

Министерството на отбраната ще подкрепи разпространението на книгата, както и създаването на документален филм от Информационния център, посветен на ролята на Българската армия в тези процеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Време

преди 2 години

Груба грешка

37

Анонимен

преди 2 години

Армията се подчинява на висшестоящия си, особено в тези периоди на историята ни :)) Тогава са немали интернет, немали са достъп до нищо, каквото им кажат, това правят, което не е лошо от една страна, ама от друга страна е фатално :)) Естествено ние излязахме чисти от ВСВ, обаче ни разпределиха, без нашето съгласие.....:)) Който иска справедливост, да го търси при арменския поп.....хахахаха :))

36

Анонимен

преди 2 години

До МьоминТе не си знаят историята братле, камо ли да си избират политиците.....хахахаха :)) Знаят само Ботев и Васил Кунчев, известен като Васил Левски, това им е познанието......дай им тревичка, мейби тогава ще имат желание.......хахахаха :)))

fallback