fallback

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски по повод установен случай на подмяна на български паметник, намиращ се на територията на югозападната ни съседка, съобщи външното ни министерство.

Представителят на Република Северна Македония у нас е бил информиран, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач, Република Северна Македония, паметник, който е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., е бил подменен.

Констатирано е, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници.

В рамките на провелия се разговор българската страна настоя за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на Република Северна Македония за издирване и възстановяване на оригиналния паметник.

Oще по темата

Подчертано бе, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., посочиха от МВнР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 3 години

тези така и не се усетиха че стават смешни, приличат на измислените ВИП-ове, ако не говорят сами за себе си , никой няма да се сеща че съществуват

96

Рационален

преди 3 години

До КаназиревМожем да ги допуснем, ако изтъргуваме това със допускането на нашите ТЕЦ от ЕС. Да не затваряме ТЕЦ , защото работят с наши въглища. Ако не допуснем РСМ в ЕС, тя ще е със Сърбия и Русия. Може също да поискаме от ЕС помощ за развитие на ядрената ни енергетика.

95

Сюлейман паша

преди 3 години

До 36! К'во стана бе,*** нещастен,нали през 1874 г.уж бяхте под рабство?Нали всичко уж беше забранено:език,религия,традиции,нали уж турците искали да ви заличат от лицето на земята?!Как така става,че в сьрцето на Империята ви печатат книги?Или пак ще използваш традиционното ганчовско лукавство и отворковство и ще кажеш,че печатницата на арменеца е била подполна,нелегална?!

fallback