Плоча с надпис към камбанария от 1910 г., загатващ , че местните хора там са се самоопределяли като българи, е открит край македонския град Прилеп. 
 
"Църквата е в малко населено място, което е като предградие на Прилеп. Буквите от надписа са почти изтрити и много малко могат се видят и разчетат. Плочата е запазена, защото никой не ѝ е обърнал достатъчно внимание досега", коментира пред Bulgaria ON AIR журналистът и писател Владимир Перев. 
 
"На това свято място е подменена историята. На стария паметник на комитите, избити в борбата с турците, са били изписани имената на убитите българи. На паметника имаше стихове на Ботев. Но преди години той е срутен и подменен, а имената на загиналите са сменени с македонски окончания", заяви Владимир Перев.
 
"Това е безобразие, обидно е. Върху гроба е оставен оригиналният кръст, но надгробната плоча е направена от местната партийна организация, където войводата е почти македонизиран. Всичко това е документирано и се знае, но никой не се занимава с тези случаи", добави журналистът пред Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че политиците подклаждат противопоставянето между българи и македонци.
 
"Когато се седне на маса с приятели всичко е спокойно. В разговорите на чаша ракия е една политическата ситуация, но когато се говори официално - тогава се създават проблемите", коментира Владимир Перев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

50

Ама

преди 2 месеца

Не нее, подменени са не с "македонски", а със сръбски окончания, истинските македонски окончания са български !

49

Бунтата

преди 2 месеца

Макета,колкото и да се правят на македонци са си баш българи!??

48

Христова

преди 2 месеца

Ето така са подменяли истнската българска история през всички векове. Гърците са си присвоили древната ни култура, руснаците са нарекли старобългарския език славянски и са ни претопили в някакво измислено славянско море. Яростната омраза към оригиналната българска култура и славна история е толкова по-голяма, колкото повече светлината й заслепява завистливите й ползватели.