Снимка: БГНЕС

Има изтичане на азотна тор в морето край Камен бряг, твърдят независимите водолази, които направиха подводен оглед около заседналия кораб.

Експертите от Басейнова дирекция – Варна също са взели проби от морската вода, но към момента няма резултати.
Те трябва да покажат дали има замърсяване, причинено от изтичането на азотната тор. Според експертните анализи за киселинността на водата няма отклонение от нормите.

Още по темата
При проверката на място експертите от Басейнова дирекция-Варна не са установили следи от нефтопродукти в морето.

Според експерти от Института по океанология във Варна обаче изтичането на азотни торове може да доведе до сериозно химическо замърсяване.

"Отделно с теченията, когато те се разпространят, ще се утаят на определени дълбочини и най-вероятно в тези области, в които тези 3 хиляди тона огромно количество торове се разпространят, през следващата година, при повишаване температурата на водата, бихме наблюдавали повишено количество на цъфтежи на фитопланктон", заяви Николай Вълчев, директор на Институт по океанология, БАН-Варна пред БНТ.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 7 месеца

В страна където на главни постове стоят некадърници и връзкари, е нормално да се виждат такива неща. Никой не си разбира от работата и в случай на инциденти в които трябва да се реагира светкавично, тъпаците започват да блеят

22

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен, к.8. КАбинетът на Радев ли е накарал моряците да се насмучат до козирката и корабът да се нахлузи в скалистото дъно? Само че спецпрокуратурата на Гешев мълчи като ремсист пред фашистки съд. ДОтук с акциите на СпП...

21

Камен бряг вече е

преди 7 месеца

Азотен бряг