Снимка: Областна администрация - Хасково

Общ преглед
Градушка смля реколтата в две села в община Любимец. Лозовите масиви в Белица и Лозен са унищожени на 100%, съобщиха от Областната администрация в Хасково.

Един от ощетените земеделци е Николай Димитров. Той има лозя от 15 години. Твърди, че загубите му се равняват на около  25 000-30 000 лв.

1400 дка лозови масиви от сортовете Мавруд, Каберне, Мерло и Сира са унищожени напълно в село Лозен. Беритбата им там е започнала едва преди два дни, разказа Георги Георгиев, който се занимава със земеделие от години и допълни, че добивът за тези дни бил едва 5 %.

Земеделските производители коментираха още, че не са чули изстрелване на ракети срещу градушката.
От дирекцията уточниха, че са изстреляни 100 ракети, но облакът бил твърде голям и не могли да се справят.

Още по темата
В свиленградското село Момково също са нанесени поражения върху лозовите масиви и бадемовите насаждения.

Земеделските стопани ще подадат заявление за пропаднали площи в Общинска дирекция „Земеделие“-Хасково още днес.  В най-кратки срокове да бъде сформирана междуведомствената комисията от експерти от Областна дирекция „Земеделие“-Хасково, ОДБХ-Хасково, Областна дирекция-Хасково към ДФЗ, местните структури на Национална служба съвети в земеделието и Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

Комисията ще посети земеделските стопанства още в четвъртък.

Областният управител е разговаря; със заместник-министъра на земеделието Явор Гечев относно процедурата за отпускане на средства на земеделските производители, пострадали при градушката и получил уверение, че финансов ресурс ще бъде осигурен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар