В три столични болници беше разбита схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения. Общо седем души бяха арестувани - трима лекали и председатели на ТЕЛК комисии.
 
Какво предвижда оттук нататък законът?
 
"Етапите са свързани с процедурата, която е строго несъвършена. Етапът е следният - човекът, който е подал заявление, получава писмо с какви документи следва да се снабди сам. И му обясняват, че колкото повече - толкова по-добре. Човекът тръгва сам да си набавя необходимите документи, с които евентуално да докаже, че има заболяване, което му дава право да бъде категоризиран", каза адвокат Георги Коев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Пред нея се явява папката с документите, а не болният човек. На Комисията той не се преглежда, преглеждат се документите, а ако има забележа - му се казва да донесе още документи. Там е разковничето за възможността за фалшификации, схеми и за нарушения на закона. Там няма лекар, който да го съблече и да го прегледа, а има лекар, който преглежда папката и казва: "С тази папка няма да минете, трябват още документи, ще ви дам още 2 седмици", допълни адвокат Коев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той допълни още, че за ТЕЛК се отделят над 1,7 млрд. лв годишно.
 
"Голяма част от тези суми през последните години е явно, че са неправомерно изразходвани за лица, които не се нуждаят от тях. И то за сметка на лица, които действително се нуждаят от тях, но не получават адекватно лечение. Документите могат да бъдат издадени от всякакъв вид лечебни заведения, няма специализирана насоченост. Проблемът е, че няма електронно досие, в което да е отбелязано всеки преглед, на който е ходил човека, всяко лечение, което да му е предписано", подчерта той.
 
Адвокат Георги Коев изтъкна, че това представлява една усложнена престъпна дейност, която е нормално обществено явление.
 
"Само през последните 20 години положението на хората, нуждаещи се от подобен род подкрепа - ТЕЛК, се усложнява, а това лято дори се рекламираше, че над 50% от вече освидетелстваните ще отпаднат. Те заплашиха хората, че няма да им дават повече пари, независимо от заболяването, което породи страх и истерия."
 
Той допълни, че НОИ отговаря за това как се разхлабват парите. И категорично смята, че дигитализацията ще спре този процес.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 година

Отврат е цялата измислена система. Жена с отрязана гърда трябва да ходи на телк и всеки път и се намалява процента, а лимфите които ги са махнати според тях дали ще се върнат на място. Щом нещо е отрязано, то няма възстановяване.

12

Ивза

преди 1 година

Да кажа,че тъпотията и простотията ме възмущават е малко.Като видя в Интернет анализ за болните и от кои етноси са косата ми настръхва.Здрави и прави млади хора карат джипове за хиляди и получават помощи,а нуждаещи се не могат дори да стигнат до ТЕЛК.За това вината е в законотворците.юАбе хора,не го желая на никого,но ако имаш диагноза Паркинсон,ще се оправиш ли някога.В случая трябва ли човек да ходи на комисия

11

Анонимен

преди 1 година

Здрави хора без стаж, взимат пари, здрави хора без болести взимат пари-това е БГ!