fallback
Пандемията от COVID-19 повдигна въпросът защо българинът не може да се похвали с добро здравословно състояние в сравнение с жителите на останалите европейски страни. 
 
Какви храни трябва да включва дневното ни меню, за да имаме силна имунна система?
 
"Храната е комплекс от фактори, тя е местна или вносна, и големият въпрос е с каква храна се храним, както и колко е чиста. Храната е тази, която създава имунния отговор към редица болести и фактори. Трябва да разгледаме храната доколко е стрес или точно обратното". Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR ръководителят на Съвместния геномен център акад. Атанас Атанасов.
 
Той е на мнение, че в последните 10-15 г. българите са спряли да обръщат внимание как се контролира качеството на храната.
 
"Българинът се е славил като столетник. Сега сме под 300 столетника. Трябва да подбираме храни, които не са важни само за нашия организъм. Например, Ковид-19 механизмът почива на принципа на бактериите", посочи той.
 
Според него трябва да се започне от качествена пшеница и да се стигне до качествени билки.
 
"Това означава и добър вкус. Когато имате силна имунна система - което е толкова широко понятие - тя може да устои на всякакъв стрес, независимо дали при пандемия или стрес на работното място", уточни още акад. Атанас Атанасов.
 
Ученият изтъкна още, че минералните води са утрешното ни злато.
 
"Нека българинът да е куражлия. С промените ще дойде и този момент - да осъзнаем, че българската храна е уникално чудо. Тя е тази, която може да ни изкара от дадено състояние", подчерта той.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 години

Не желая да чета дори.Ако имаше едно лесно,да затриете българина,да бяхте го направили.Само че той не умира така лесно и бързо,независимо че го подтиквате със заострените си статиийки и интервюта.Жив е той жив е...Там на челото на сорос...

19

Kalin72

преди 2 години

До ВЪПРОСХраната няма нищо общо с ниската култура на хранене. Българина, като всеки съвременен човек, налита на бързата храна, евтината храна, некачествената храна. Факт е, че боб, леща, кисело зеле, туршии, хляб от пшеница, кисело мляко, сирене и кашкавал, както и качествено месо - свинско и телешко, заедно с маслини, смокини, праскови и череши, вино, ракия и зехтин са полезни за организма. Както виждаш, никъде не споменавам захарните продукти.

18

С2Н5ОН

преди 2 години

Течна диета.

fallback