Снимка: Pixabay

България и Румъния са в дъното на поредната класация, но този път за добро. Според проучване на Европейската статистическа агенция Евростат за дела на гражданите на страните от ЕС, страдащи от хронична депресия, България и Румъния са в дъното на списъка.

Делът на гражданите на страните от ЕС, страдащи от хронична депресия през 2019 г., е 7,2%, съобщава Евростат.

Според изследователите делът на хората с хронична депресия в ЕС е нараснал с 0,3% в сравнение с 2014 г.

Най-голям дял от страдащите от това заболяване е регистриран в Словения (15,1%). Следват Португалия (12,2%) и Швеция (11,7%). В другия край на скалата са Румъния (1%), България (2.7%) и Малта (3.5%).

Изследователите обръщат внимание на факта, че в ЕС жените са по-склонни да страдат от депресия, отколкото мъжете. Най-голям дял жени с депресия е регистриран в Португалия (16,4%) и Словения (16%). Словения също има най-висок дял мъже с депресия (14,3%). Следват Швеция (10%) и Германия (9,9%).

Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО), над 260 милиона души на Земята в момента страдат от клинична депресия. Всяка година тя убива около 800 000 души, като подрастващите, както и момчетата и момичетата на възраст от 15 до 29 години, са особено податливи на нея. Борбата с депресията се усложнява от факта, че неврофизиолозите все още не разбират напълно естеството на това заболяване и не могат да определят точния брой хора, податливи на него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase