fallback

Парен локомотив тегли единствената теснолинейка у нас. Атракционното пътуване е организирано от БДЖ по повод годишнината от Съединението на България.

Локомотивът събра на гарата в Септември много хора от различни краища на страната.

Сред пътниците на атракционното пътуване е и Павел. Той е проектант на железопътни линии. Не за първи път пътува с Родопската теснолинейка, но за първи път с парен локомотив.

"Всеки трябва да го види, защото гледките са невероятни. Влакчето се движи много бавно, близо да пътя минава", каза той пред Bulgaria ON AIR.
Oще по темата
Управлението на произведения през 1949 година парен локомотив също е предизвикателство, но за машиниста Алберт Иванов.

"От Септември до Велинград, отиване и връщане, изгаря 3 тона въглища и около 20 кубика вода", посочи машинистът Алберт Иванов.

Теглен от парният локомотив влакчето се движи със скорост от 30 до 45 км. в час. От БДЖ организират атракционни пътувания и през трите почивни дни. Влакът заминава от гара Септември в 10.55 ч. и ще отпътува обратно в 16.10 ч.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

ПроСоТо

преди 2 години

парния локомотив е едно от гениалните човешки изобретения от зората на "техническия прогрес"..За мен той е като живо същество-има душа..Мога да го гледам с часове..Що се отнася до теснолинейния железен път,то много пъти сме пътували по него като безгрижни младежи..Наистина е много живописно..."Опознай Родината за да я обикнеш!"..

11

оф ...

преди 2 години

Едно време по линията Червен бр(Е)г-Кнежа-Б(Е)ла Слатина-Букьовци-Сараево-Ор(Е)хово се движеше теснолинейка, но през ноември 2003 г. благодарение на управлението на НДСВ тя бе закрита, както и други жп линии, а през лятото на 2004 г бе демонтирана. Сега тези населени места, там където минаваше теснолинейката са вече забравени и от нашият спасител ИИсус Христа, независимо, че в близост до г. Мизия е ... АЕЦ Козлодуй. Жп линията променя и ценностната система на някои хора ....

10

Мен

преди 2 години

Много приятно преживяване е да се пътува с нея! Пролет и есен е красиво. Веднъж пътувах и зимата, беше много добре отоплено :) колко гори и цапа въздуха, моето старо Рено едва ли е по-щадящо.

fallback