Снимка: БГНЕС

Гъмжи от риба в морето край Варна. Тя се смеси с къпещите се по плажовете. Според очевидци в последните дни летовниците на Офицерския плаж буквално плуват между сафрид.

Доскоро подобна гледка се наблюдаваше само с пасажи от хамсия. Рибарите твърдят, че край „Галата“ рибата директно скачала в лодките. А колегите им от „Фичоза“ край морската ни столица и „Карантината“ в Аспарухово се хвалят с добър улов, пише „Монитор“.

Дългогодишни рибари от Варна твърдят, че подобно изобилие не е имало от 60-те години на 20 век. Продължава и уловът на чернокоп, но той все още е дребен. Пред устието на Камчия се появи и лефер, което дава надежди за нови пасажи от желаната риба. Вечер излиза и илария.

Още по темата
От близо 2 седмици на берекета се радват и професионалните рибари, които с лодки и корабчета преследват пасажите от Калиакра до Варна. „Вадим сафрид, барбуната засега е малко, но пък от 2-3 дни излиза дребен чернокоп, което пък е показател, че този сезон ще го има“, сподели пред вестник "Телеграф" Емил Милев-Лаврака от рибарското сдружение „Черноморски изгрев”. Риболовната им флотилия ловува от няколко дни пред Варна, като пасажите със сафрид се движат на юг. В мрежите попада и лефер, а през последните няколко дни и циганка – дребен паламуд, което също дава надежди за добра реколта през есента. „Уловът е добър, в морето има риба и хората са доволни от това, което засега се хваща в мрежите. Щом още в края на август има такива количества, надявам се да продължи до Нова година“, коментира още Милев.

Опитните рибари прогнозират добър сезон, защото хайверът остана тук. През август водата стигна до 27 градуса, но през юни и юли тя беше 20-22 градуса и както се казва, хайверът се хвана, обясняват те.

В морето на юг вече се забелязват и първите пасажи дребен паламуд, наречен циганка. Той е с много малки размери и не става все още за консумация, обясняват рибари. Те обаче са обнадеждени и смятат, че след двайсетина дни паламудът ще е достатъчно наедрял, за да напълни мрежите. "Прогнози не даваме, защото сме суеверни. Нищо не се знае, щом става въпрос за паламуд. Както го има на талази и – хоп - изведнъж изчезва, буквално за една вечер. Затова само се молим на добра есен, дано мрежите ни тази година са пълни", предпазливо коментират риболовци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase