Снимка: БГНЕС
fallback

От 1 януари ще се наложи извънредно поскъпване на електрическта и топлинната енергия в страната, ако цените на природния газ и парниковите квоти продължават да се увеличават, обяви шефът на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов в Комисията по енергетика и климат в парламента.

Той допълни, че от „Топлофикация София“ вече са поискали промяна на цените за абонатите си в столицата, но не поясни с колко. Само преди 2 месеца топлото в София отново поскъпна, пише "Монитор".

Припиомняме, че на 1 юли КЕВР прие новите цени на тока и топлинната енергия. Средното повишение на тока за страната бе 4,4%, а на парното - средно с 16.23%, като в София сметките за парно скочиха с 20 на сто. В действащата сега тарифа за парното е заложена прогнозна цена на газа за цялата година от 45.76 лв./МВтч, а определената от КЕВР за август цена на газа е 57.60 лв. Прогнозата на "Булгаргаз" за стойността на синьото гориво е над 67 лв., а за октомври се очаква да е около 70 лв./МВтч. На пазарите няма никакви индикации за спад на цените. Заради наближаващата зима тенденцията е към продължаващо поскъпване. Другата причина е драстичното намаляване на доставките през лятото за Европа от страна на руския монополист „Газпром“, което доведе до дефицит на синьо гориво, стимулирало също поскъпването.

Oще по темата
Комисията по енергетика в парламента обсъди и проблема с неизпълнението на екологичните норми от  големите горивни инсталации в страната. Екоминистърът Асен Личев заяви, че това заседание е трябва да се състои още преди три години. "По причина, която не ми е известна, от 26 горивни инсталации, 4 - ТЕЦ София, ТЕЦ Сливен и други - не са получили дерогации и не са с потвърдени комплексни разрешителни. Не са предприети никакви капиталови мерки,че да може да се приспособят инсталациите специално за емисиите”, обясни той.

Във връзка с евентуалните рискове от спиране по тези причини на "Топлофикация София" изпълнителният директор на „ЧЕЗ-Електроразпределение България“ Виктор Станчев поясни, че мрежата на разпределителното дружество не може да поеме такъв товар и ще се подложи на риск цялото електроподаване в столицата.

„В никакъв случай всички софиянци не трябва да мислят или да очакват, че ще има проблеми с топлоподаването“, увери директорът на „Топлофикация“ - София.

"Няма извънредна ситуация, нито отнемане на комплексното разрешително. Нищо извънредно към момента не се е случило", увери служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

.

преди 2 години

Не! Стара секира, но натокана!

59

студуващ

преди 2 години

СерГей навремето уволни КН за корупция защото играеше с Вальо Топлото.

58

Мадуро

преди 2 години

Логиката е че тези проценти са измислени, а изборите фалшифицирани.Венецуела от страна в първата десятка след ВСВ, сега е в отчайваща криза. Но дерзайте! Скоро ще ги настигнем.

fallback