Снимка: БГНЕС
fallback

Тримата европейски депутати от ДПС/ Обнови Европа Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева са изпратили писмо до евродепутати, озаглавено "Провокативен акт срещу малцинствата в България".

То е по повод поведението на президента Румен Радев, който попита председателя на партията Мустафа Карадайъ коя е неговата "родина-майка".

Oще по темата
Писмото е и до всички либерални партии, членуващи в партията АЛДЕ, либерални комисари и либерални неправителствени организации, съобщиха от партията на сайта си.

"Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България. Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите - и не само сред тях - и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите".

"Запитването на Радев поставя всъщност под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от населението, и пресече червените линии на българския преходен период - етническата търпимост".

В писмото си евродепутатите отбелязват, че са получени "стотици оплаквания от различни български граждани" и че  президентът е нарушил чл. 92 от Конституцията, който гласи, че президентът олицетворява единството на нацията.

Партньорите на България в ЕС и НАТО са приканени "да не останат безразлични към тези действия на президента Радев", които според авторите на писмото "могат да поставят под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир".

В заключение членовете нa Европейския парламент пишат, че "целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори, в които той е кандидат от националисти, крайнодесни и радикални елементи в българското общество чрез използване на език на омразата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Анонимен

преди 2 години

Като са обидени на Радев ''турците'' живеещи в България да си отидат завинаги в родината си Турция.ДПС е раково образувание у нас.

102

Мириам

преди 2 години

Колкото Турция става все по-незаобиколим международен фактор, толкова повече ДПС ще наглеят - те са част от сценария на "Стратегическата дълбочина" на Давутоглу. Карадайъ го каза в прав текст - Турция е тяхната майка ,а България е "ТЯХНАТА ЗЕМЯ"! Не забрави да спомене и Османската империя!

101

Бай Иван

преди 2 години

На ви демокрация, на ви евроценности, мнението на меланиновия електорат най-важно ;) !!!

fallback