Снимка: БГНЕС

„Неспазването на санкциите може да имат тежки последствия за банковата система“, заяви по време на изслушването си в комисията „Магнитски“ управителят на БНБ Димитър Радев.

Той увери, че националната банка и търговските банки са били добре подготвени за подобни ситуации като тази със списъка „Магнитски“.

„Превантивните мерки, взети далеч преди публикуването на списъка, включваха текстове, които във вътрешните правила на банките, бяха еднозначни, че при налагане на санкции от САЩ банките ще се придържат към тези санкции и ще ги прилагат“, каза още Радев, цитиран от БГНЕС.

Той припомни че на 13 февруари САЩ са включили в списъка латвийска банка. Причината – финансовата институция не спазвала американските санкции, свързани със Северна Корея. “

Още по темата
В рамките на 10 дни на 24 февруари 2018 банката беше обявена в несъстоятелност. Това е пример за тежки санкции, които не могат да бъдат по възможностите на нашите банки. Това е основната причина да се приемат тези превантивни мерки. Мерките работеха дори преди обявяването на списъка „Магнитски”, а размерът на кредитите и депозитите на засегнатите лица, е незначителен в сравнение с кредитното портфолио на банките. Кредитите на лицата общо в двата списъка възлизат на 11,2 млн. лева като общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65 млрд. лева, това е дял от 0,017 %. Привлечените средства от двата списъка са 28 млн. лева, тук делът е 0.029%”, обясни шефът на БНБ.

„Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем, свързан със списъка „Магнитски”. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система", подчерта Радев.

“Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат, забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки”, заключи той.

Коментари Напиши коментар

17

Я

преди 3 месеца

калинките на фигуранта не спират да ръсят бисери ,поспрете се ***:))))

16

Мартин

преди 3 месеца

До Анонимен: Ако САЩ бяха наистина обективни - щяха да санкционират не само приближените олигарси на Боко и Пеевски, ами и тези, които крадат от страна на олигарха Иво Прокопиев!

15

Крокодила Гена

преди 3 месеца

До Анонимен 13Естественно че има независими държави на този свят и са повече от две на брой!