fallback

При решението дали да влагаме всички пари за пенсия в НОИ или част от тях да отиват в частен фонд, трябва да прогнозираме поне 5-годишен период.

Ако доброволните пенсионни фондове осигуряват една по-консервативна доходност, то има и други финансови продукти и инструменти, които могат да се ползват за осигуряване на доход, след като спрем да работим.

В предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR финансовият консултант Николай Устамитев обясни, че е добре всеки да опита да се ориентира каква държавна пенсия би взимал.

Според данни на "Евростат" процентът на заместване на предпенсионния доход с пенсионния за България е 34%. Така на 1000 лв. заплата съответства 340 лв. пенсия.

"Има и много възможности, с които да увеличим този бъдещ доход, но те са свързани с определени лишения днес", посочи Устамитев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

БПФ

преди 2 години

Чета коментарите надолу и за пореден път разбирам, че най-големия проблем на българинът е безграничната му финансова тпота !!! Сулювци - не говорете хипотетично, че пенсионните фондове МОЖЕЛИ да фалират, защото Ной ВЕЧЕ е фалирала !!! 10+ години тя чака на дотации от бюджета, за да изплаща пенсии. Ной е финансовата пирамида, не пенсионните фондове - защото дава на едни, вземайки от други. Който си е дал парите на Ной явно чака след 20 год. 2 милиона цгани да му заработват пенсията.

15

До Койчо

преди 2 години

То ако има супа ще е пак нещо, ама да не се окаже, че ще е само вода в чаша? Един застраховател и с пенсионен фонд нямаха пари за увеличение заплати на служителите си, но намериха начин да вземат за шефовете нови коли на лизинг за милион и половина. Преди години.

14

До 18

преди 2 години

Никаква идея си нямаш как се учеше във ВИИ преди 1989 година. Съдиш по сегашните студенти. Лошото е, че ще се намерят хора, които ще ти се вържат на лъжите.

fallback