Снимка: БГНЕС
fallback

Всички пенсионери ще получат повишение от средно 12,5%, а с 14,3% ще се увеличат минималната пенсия и социалната пенсия за старост. Това предлага служебното правителство, заяви социалният министър Гълъб Донев. Така няма да има изключени, каза той пред Нова тв.

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът", обясни Донев.

Oще по темата

По думите му идеята е заместването от пенсията на заплатата да достигне в следващите години над 50%. Хоризонтът е до 10 г. Пенсионерите да могат да си позволяват много повече услуги и плащания, каза министърът.

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел, уточни той. „Тоест и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35%", поясни социалният министър.

Донев увери, че пари от бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година. Очакваме много по-големи постъпления от социалните вноски, каза министърът.

По отношение социалната добавка на пенсионерите над 65 г., които получават пенсия под линията на бедността, Донев каза, че в момента това, което има възможност да се предостави, е разликата между пенсията и нивото на бедност. Допълващата помощ ще се отпуска с декларация в дирекцията по социално осигуряване по местоживеене, ще се направи оценка на съвкупността от доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат тази месечна финансова подкрепа. Ако отдават апартамент под наем, ще се види какъв е доходът от този наем. Ограничението ще е и за хора, които притежават големи апартаменти над тристайни и живеят сами.

Подкрепата, на която можем да разчитаме в парламента при гледането на бюджета, е да се намери най-добрият вариант, при който всички да получат увеличение, да няма категории пенсии, които да не бъдат увеличени, да се върви към намаление на бедността. При нашия вариант 120 000 пенсионери ще преминат линията на бедност, посочи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Възмутен

преди 2 години

С еднаквия процент на увеличение на пенссиите, означава че старите пенсионери ще духат супата. Разликата между стари и нови пенсии при еднакакъв трудов стаж и коефициент ще стане още по-драстична. Мая Манолова даде най-правилното предложение - преичисляване на базата на средомесечния доход за 2018 год. Правете разлика между действителната и реалната стойност на лева през различните години. Стига баламосване.

30

НИЯ

преди 2 години

До АнонименНа основание,че по-малък процент и съответно по-малка сума се внася в НОИ.Другото отива в ДЗПО.

29

Само да питам

преди 2 години

Майо нали щеше да се преизчисляват със сод от 2019? Ти си по долна и от Боко по добре нови избори без вас

fallback