Снимка: Pixabay
fallback

Работещите на минимална заплата в България могат да купят най-малко хляб спрямо хората на минимално възнаграждение в която и да е друга страна членка на ЕС. Това сочи анализ на д-р Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, цитиран от "Монитор".

Данните показват, че работник на минимална заплата у нас може да си купи 583 хляба от 500 грама. За сравнение работникът с минимална заплата във Франция може да си позволи 1095 хляба, а този в Германия – 1232. С минимална заплата у нас могат да се купят 61 кг сирене. Във всички останали страни членки на ЕС работниците на минимална заплата, при значително по-високи ценови равнища от тези в България, могат да си позволят повече килограми сирене, с изключение на Хърватия (59 кг). В Германия например могат да се купят 168 кг сирене.

С минимална заплата работещите в България могат да си позволят 573 кг картофи. Във всички останали страни, с изключение на Малта (443 кг). Според изчисленията на КНСБ с минимална заплата у нас се купуват 664 бутилки минерална вода от по 1,5 литра. В Германия работникът може да си позволи 3936 бутилки, във Франция 2253 бутилки, а в съседна Румъния - 880 бутилки.

Последните данни, които онагледяват изследването на КНСБ, са от началото на 2021 г. и сочат, че минималната работна заплата у нас през 2021 г. е 332 евро, която е най-ниската в ЕС. За сравнение в Ирландия тя е най-висока - 1723 евро, в Германия е 1614 евро, а във Франция – 1554 евро. Дори Хърватия, която се присъедини значително по-късно след България към ЕС, минималната работна заплата е 562 евро. Така на практика у нас минималната заплата е 5,2 пъти по-ниска от най-високата в ЕС и е с около 25% по-ниска спрямо тази в Унгария, сочат данни на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 2 години

Доста добре. Браво! Последните 10 години България дръпна много и вече не е десет пъти зад Германия, а само два пъти. Разбира се само за знаещите и можещите!

48

шведки

преди 2 години

Пък ние с една заплата си купуваме 1 мильон хляба. И два тона бира. И остават за малдивите.

47

Анонимен

преди 2 години

Ей такива статистики и статии ви манипулират да правите глупости, понеже бълнувате да сте Германия. Знаете и как се гради просперитет - с постоянство акъл и търпение! Това правят богатите - трупат, предават си опита по щафетата и не рушат. Нещо което демонстрирате, че не можете. В клуба на богатите сте,..а само преди десетилетие бяхте в калта! Може пак там да се върнете с тази АЛЧНА НЕБЛАГОДАРНОСТ. А, румънците не са като вас - затова ви задминават! И не ви е Бойко виновен - вие сте! Там няма -фили и са стъпили по здраво на земята.

fallback