Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Редица нарушения са установени при проверката на Националната здравноосигурителна каса в института за спешна помощ „Пирогов“.

От Касата са проверили 802 документа, касаещи „История на заболяването“ (ИЗ) на задължително осигурени лица (ЗОЛ), хоспитализирани по: Клинична пътека (КП) № 75.1 „Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст”; Клинична пътека № 87.1 „Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност при лица над 18 години”; Клинична пътека № 192 „Оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции“ и Клинична пътека № 104 „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“.

Още по темата
Установено е, че болницата не е спазила диагностично – лечебния алгоритъм. Освен това тя е отчела дейност, която не е извършена. Здравноосигурените лица пък са си плащали за медицински услуги, които трябвало да бъдат изплатени и от НЗОК. От аптеката на лечебното заведение пък не са отпуснати лекарства, включени в историята на заболяването на пациенти с непрекъснати здравни права. От „Пирогов“ са отчели и дейности за конкретни здравноосигурени пациенти, които не са лекувани в периода на хоспитализация, отразена в ИЗ.

Заради тези нарушения лечебното заведение трябва да възстанови на Здравната каса над 1, 1 милион лева.

Данните от проверката ще бъдат връчени на компетентните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase