Снимка: Bulgaria ON AIR

Бившият управител на „Бул Био“ Сашо Ганов е подписал неизгоден договор с чуждестранна адвокатска компания през 2018 година под натиск от ексздравния министър Кирил Ананиев и неговия заместник Жени Начева.

Той е трябвало да да прекрати договор за посредничество с канадска фирма за доставка на БЦЖ ваксина. Ганов наема за целта българска адвокатска компания за 40 000 лева и започва съответните действия.

"Впоследствие започва натиск от Жени Начева основно, после и от министър Ананиев, той да сключва договор с една определена западноевропейска фирма. Сигналът е, че управителят е принуден да сключи неизгоден договор с тази адвокатска кантора за 350 хил. евро при положение, че е имал същия с българска адвокатска кантора за 40 000 лв.", поясни здравният зам.-министър Димитър Петров, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Той не пожела да каже имената на адвокатските кантори. Но заяви, че чуждестранната е била използвана от държавата и преди.

"Тази фирма, същата, е била наета от нас за делото срещу "Росатом" за реакторите на АЕЦ "Белене", което е загубено от нас, както знает,е с много големи неустойки", припомни здравният зам.-министър.

Така става ясно, че Петров визира адвокатската кантора "Уайт енд Кейс". За Bulgaria ON AIR Сашо Ганов заяви, че през 2018 г. е информиран от бившия здравен министър Кирил Ананиев и неговия заместник Жени Начева, че има постановление на Министерския съвет за сключване на договор с чуждестранна адвокатска компания. Според него обаче такъв договор не е бил необходим.

Още по темата
"По тяхно настояване и в изпълнение на постановление на МС, август 2018 г. сключих договор и с тази фирма. Не би трябвало да има плащане по този договор, тъй като предметът на договора беше защита на "Бул Био" при евентуални претенции от страна на чуждестранния контрагент. Такива до момента няма и не ми е известно да има. Аз с тази фирма не съм водил никакви разговори и преписки. На мен ми беше дадено името и беше изпратено това споразумение с тях", сподели бившият управител на "Бул Био" Сашо Ганов.

Той поясни, че не е подавал жалба, а преди месец е дал писмени обяснения по случая пред антикорупционната комисия.

На прокуратурата е предаден и доклад от проверка, установила нарушения от страна на Ананиев и Начева за купуване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин от Китай през месец март и април миналата година и тече разследване срещу двамата.

"В нарушение на всякакви нормативни актове еднолично всичко е правено в рамките на един ден... В договорите не е имало никакви клаузи за неустойки, а всички доставки са просрочени с месеци", каза здравният зам.-министър Димитър Петров.

Респираторите са купувани на двойно и тройно по-висока цена, а маските, раздадени в болниците, не са били медицински. Поръчаният хидроксихлорохин пък е бил в много големи количества, при положение, че преди това страната ни е получила дарения и е имало достатъчно от медикамента в "Бул Био", регионалните здравни инспекции и болниците.

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 4 месеца

Ананиев имунизира ли се или е изкарал еируса на крак

33

Анонимен

преди 4 месеца

Масово меринджейското ниво играе такива игри с подизпълнители и доставчици през главата на бордове и собственици. Търпят ги, до определени граници и ги сменят.Тука има и друго обаче. Българска кантора излиза на международно ниво и записва в досието си работа с държавна фирма. А в това ниво, случайни няма. Е ако им е писано, това може и да стане, но протекцията на управител не е достатъчна. Западната кантора също е с досие и то явно доста по високо.

32

ПроСоТо

преди 4 месеца

Тия далавераджийски истории винаги са ми били твърде мътни,просто защото нямам нагласата да мисля далавераджийски...Но доколкото разбирам,МЗ се разбира с некаква фирма за "алъш-вериш",обаче ПОДПИСА ПРИНУДИТЕЛНО са го натресли на въпросния господин..?!...АКО МЗ си сключва някакви договори,то подписите под тях трябва да са на МИНИСТЪРА!..А Управителя просто да изпълнява,БЕЗ да поема отговорност за решения,които не са негови!..Подписа му е резултат на рекет!..НО ТАКА ДЕЙСТВА ШАЙКАТА!!!