Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Мерките срещу коронавируса са ефективни и са дали нужния резултат. Въпреки това здравната система у нас има нужда от по-добър контрол и реформи, коментират пред БНТ здравни експерти

 "Най-големият проблем с всичко, което се случва през последните години е сривът на доверие към здравната система. Не може тази паника и това насаждане, което се случи, да не даде отражение. Ние все по-малко вярваме на системата. Все по-малко започваме да вярваме дори на лекарите, които лекуват", коментира Иван Димитров от Български пациентски форум.

Oще по темата

По отношение на мерките срещу разпространението на коронавируса, адвокат Мария Петрова коментира, че ограничителните мерките не представляват проблем, когато са пропорционални и законосъобразни. Проблемът е в това до колко те работят и могат да бъдат контролирани. Според нея кризата не е само със заболелите, а с всички останали, на които им се налага да работят в тази среда или да получават медицински грижи.

 "И липсата на стандарти и тези предложения, които са за здравна реформа в тази посока мисля, че ще задълбочат този проблем и силно ще нарушат пациентската безопасност", допълни още адв. Петрова.

По думите ѝ всеки един от нас като гражданин има право на информация и един от основните принципи в управлението на подобни кризи е достъпът до качествена информация.

Според здравния икономист Аркади Шарков премахването на лимитите в болничните заведения е стъпка в правилната посока. Той коментира и предложението за отпадане на хората с трайни увреждания да се явяват за преосвидетелстване пред ТЕЛК комисии.

"Учудвам се, че тази идея не е била предложена досега, защото тя няма минуси. Всички печелят от тази идея", допълни още той.

Според здравния експерт Иван Димитров има много решения на проблемите в здравната система, които вече съществуват в Европа, проблемът у нас е, че я няма политическата воля и здравеопазването не е в приоритетите на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 2 години

Моля,да се поправи - има пик в смъртната система.

25

Анонимен

преди 2 години

zdraven bg ikonomist e vse edno zdrav umrial...

24

Анонимен

преди 2 години

normalno...tolko mnogo doktoria izmriaha...ujkim bili uchili, ujkim bili znaeli, ujkim bili mojeli...taratanci...nai-obiknoveni sharlatani...a prostite, neuchenite jivi i zdravi...

fallback