Снимка: Bulgaria ON AIR

  "Добре е да се премахне монополът на Здравната каса, за да се създаде конкуренция на осигурителите. Ако няма съгласие за това нещо, може да се коригират цените на медицинските услуги и в условията на монопол. Хубавото в момента е, че БЛС и НЗОК имат такава методология за корекция на цените, надявам се да си спазят обещание, както и ангажимента на премахнат лимитите. Лимитите са наказание за добре работещите болници. Лимитът отнема правото на пациента да избира", заяви в "Денят ON AIR" министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни и защо лимитите на болниците са останали през последните години.

"Дори НС взе решение неплатената надлимитна дейност за 2015 и 2016  г. да бъде изплатена. Това са над 100 млн., които са изплатени. Няма нито един сериозен аргумент за това, че трябва да има лимити. Това е най-мързеливият начин да ограничиш разходите - да сложиш лимити. Хората, които казват, че без лимити НЗОК ще изпадне в криза, допускат грешка - Здравната каса не плаща издръжка на болницата, тя е създадена да плати лечението на здравноосигуреното лице", подчерта гостът на Ганиела Ангелова.

Д-р Кацаров изрази надежда, че който и да поема властта, ще продължи тази реформа.

"Това е моя последователна позиция, Това е пътят, по който трябва да се върви. Стимулирането на конкуренцията не е действие, което е насочено към лекарите, ползата е за пациентите. Това е политическо решение - на коя болница колко лимит ще се отпусне", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Служебният здравен министър коментира и казусите със скандалите около двете големи столични болници - "Александовска" и "Лозенец".

"Алексадровка" е натрупала 67 млн. лв. дългове още при предишния директор. Тя наистина е в много тежко финансово състояние, въпреки че многократно е подпомагана от правителството. "Лозенец" е също такъв тип. И при двете болници намалява броят на болните и се увеличават заплатите на персонала. Дейността не е ефективна. Всичко това сочи, че управлението не е било добро. Според мен, НЗОК трябва да си направи алгоритъм за установяване на отчетена неизвършена дейност. Трябва да имаме механизъм за превенция. Контролът няма да е ефективен, ако не се включи и пациентът", категоричен е министър Кацаров.

Той настоя, че не е дошъл, за да извършва рокади, а е бил принуден в тези два случая да действа.

По отношение на ваксинацията, здравният министър подчерта, че не е имало достатъчно добра информационна кампания и това обяснява отлива на желаещи да се ваксинират.

"Моментът беше изпуснат в самото начало. След което не се проведе никаква кампания за ползата от ваксинирането и това позволи да навлязат предразсъдъци. Дори от медиците - само 20%  са се ваксинирали", разясни той.
 

Коментари Напиши коментар

16

Абе

преди 5 месеца

Кацаров, виждал ли си каца без лимит за съдържание ?!

15

Анонимен

преди 5 месеца

da slojim bankeri za upraviteli na bolnicite, te znaiat kak da ozdraviavat publichni finansi, hora, sgradi...kakto bg bankite sa na pechalbi i bg bolnicite ste stanat na pechalba...i kematoriumute taka...

14

Анонимен

преди 5 месеца

pazarna svobodna ikonomika po demokratichen izbor...faliralite bolnici mojem da promenim, reformirame, modernizirame i da napravim novi elegantni krematoriumi...savsem bulgarski i po originalni bulgarski inovativni efektivni recepti...ot bulgarski mikro, sredni i visoki uchilista...chistilista...do izchegartvane...bulgaria ima bogat resurs naturalni materiali...