Шоково поскъпване на тока за малкия бизнес. Причината е в договорите за доставка на т.нар. "свободен пазар". Срокът за сключване на договори за доставка на електероенергия от небитови потребители изтича на 30 юни.

Ако такива договори не бъдат подписани, те автоматично се прехвърлят с типови споразумения към сегашните си доставчици. В този случай обаче, ще им се подава ток по процедурата "Доставчик последна инстанция", което увеличава сметките.

Ива Кръстева има фризьорски салон. Тя вече е подписала договор с доставчик на електроенергия на свободния пазар.

"Още преди 1 година, миналата година и се надяваме, спазваме срока, надяваме се сметките да намалеят", каза фризьорът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Тези, които не са сключили договори с доставчици, ще получат електроенергия, но от доставчик на последна инстанция, което ще повиши сметката им с около 30%.

"Днес е последният ден, в който те ще получават доставки от отрегулиран пазар. Това всъщност е основното. За да започнат от 1 юли да получават доставки от търговец, трябваше да са си избрали такъв търговец до 10 юни", каза търговецът на електрическа енергия на свободния пазар Андрей Рекалов.

Срокът за избор на търговец беше 10 месеца. А лицензираните доставчици на електрическа енергия на свободния пазар са общо 50 на брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase