Снимка: Pixabay
Настаняването в хотел зад граница това лято ще ни излезе с между 10 и 30 на сто по-евтино заради пандемията от COVID-19, съобщиха туроператори за "Монитор". 
 
Проваленият летен сезон през миналата година принуди собствениците на хотели в балканските страни да свалят цените. Целта е по този начин да привлекат туристи през горещите месеци. За поредна година хитова дестинация за почивка остават южните ни съседки Гърция и Турция, не липсва интерес и към възобновилите се наскоро чартърни програми до по-далечни дестинации.
 
По думите на Димитър Попов, бивш председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА), все повече туристи избират екзотични ваканции до Мексико, Колумбия, Египет или други курорти в Африка. Сред новите предложения на туроператорите са Сейшелите и остров Мадейра.
Още по темата
 
"Цената на почивката през това лято ще зависи основно от дестинацията. При част от тях се наблюдава покачване – обвързаните със самолетен превоз. Разходът за PCR на места също остава – за едно семейство от 4 души той би излязъл колкото четвърт почивка", коментира туроператорът Любомир Николов.
 
Според него най-често срещани ще бъдат пътуванията с продължителност 3-4 дни, които обикновено са обвързани с празници или уикенд туризъм. Примамливите цени на самолетните билети, предлагани от нискотарифните превозвачи, също изкушават туристите. Така например двупосочен билет до Загреб в разгара на летния сезон ще ни излезе под стотачка при престой от 4 дни.
 
Туроператорите прогнозират, че след "отварянето" на Европа и отпадането на някои от противоепидемичните мерки подобни кратки пътувания ще зачестят още повече.
 
Тенденциите на пазара показват, че българи все по-често търсят и пакети с повече нощувки - 9 или 12. Оказва се, че изборът на месец, в който да заминем на лятна ваканция, зависи пряко от предпочитаната продължителност на престоя. За по-кратките почивки тя е от началото на юни до първата седмица на юли. Най-много едно или двуседмични пътувания извън страната пък са резервирани в периода юли – средата на август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase