fallback
Личните данни на хиляди членове на СИК в Пловдив изтекоха в интернет. Данните бяха достъпни за потребителите в мрежата и то в продължение на часове. Как се стигна до този казус?
 
"По всяка вероятност, ако е имало такова изтичане - то е човешка грешка. Хубавото в случая е чувствителността, която медиите развиха към подобен вид изтичания на данни. Това не е прецедент в нашата държава. Проследих случая и изглежда, че в момента има малко противоречие", каза Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК за ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че във вторник в интервю председателят на РИК-Пловдив е казал, че такова изтичане на данни няма.
 
"Случаят е предаден към ЦИК. В България изборният процес се ползва с много ниско доверие. Всяко едно такова нещо може да понижи доверието от една страна, а от друга и да понижи желанието на членовете на СИК да заемат тези длъжности. Спомняме си за изборите на 4 април - много трудно се намериха желаещи, но подобни изтичания на данни, където освен имената, се казва, че са изтекли ЕГН-та, дали даденото лице желае да се ваксинира, както и личен телефонен номер, което е много сериозно", подчерта Цицелков.
 
И призна, че има притеснения това да е целенасочено.
 
"Все още нямаме отговор какво се случи във Велико Търново и кой обърка протоколите. Докато нямаме информация персонално кой прави тези грешки, е възможно някой дори волно да прави такива неща и той да остава анонимен. Частичните избори в Благоевград ще бъдат тест както за машинното гласуване, така и за начина на провеждане на всичките тези механизми", допълни Стоил Цицелков.
 
Той поясни, че сега, когато гласуваме с машини, крайният протокол ще го издава машината.
 
"Няма да има онова броене на бюлетини, с което всички сме свикнали. Не мисля, че ще бъде кой знае какво забавяне на работния ден. Вярвам, че ще се справим с машините. Но с този изборен закон, който беше "напудрен" за 7 дни, ще бъде трудно. Ние се нуждаем от нов изборен закон", категоричен е експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 2 години

Само след 3 години същите тези олигарси, които окончателно ще съсипят България, ще бягат от нея като от чумаво. Тогава обаче няма да има достатъчно грамотни българи за да се спре сгромолясването на държавата. Аз съм от София и отивам в Сръбско. Онези, които сте към морето-отивате в Турция.

6

Анонимен

преди 2 години

Истинските олигарси, които забогатяха от приватизация и изнесоха парите на България извън България, искат да се върнат. Колкото сте по-бедни и в безизходица, толкова ще сте им по-евтина работна ръка. Като казах работна ръка, вашата е ниско квалифицирана и Германия НЯМА да построи фабрики в България. Оставате в ръцете на ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ, на които създадохте дискомфорт да се крият в Сърбия, Турция, Сингапур и те ВИ МРАЗЯТ. Искат ви евтина робска работна сила.

5

Анонимен

преди 2 години

Турците в България имат хиляди декари селскостопанска земя т.е.не ги брига кой е на власт, защото произвеждат храната. Наемните работници сте българите и не е същата ситуацията в ЕС, не можете просто така да си намерите работа в ЕС, ако емигрирате, защото имате много по-голяма конкуренция при много по-лоши бизнес условия.Пак да попитам:на какво се радвате?!

fallback