Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще настоява да отпаднат лимитите за болниците.

Кацаров съобщи пред журналисти, че са водени разговори за това и със съсловната организация, и с НЗОК.

Лимитите предизвикват неизплатени суми на болниците, посочи той и допълни, че този модел не може да работи. Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена, добави той. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници, каза още Кацаров.

Обсъждали сме да се водят преговори и за промени в цените на медицинските дейности. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги, допълни Кацаров.

Повече дейности трябва да се извършват в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече позволява още дейности, извършвани в болничната помощ да се прехвърлят в доболничната, добави той.

Обсъждано е и преустановяване на денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо, предаде БТА.

Ще се търси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

Предстоят преговори за промени в Националния рамков договор, надявам се да започнат сега и ще настоявам да се обсъдят внимателно и спокойно, за да се намерят решения за добре работеща система, каза още Кацаров.

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, отбеляза той.

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 7 месеца

В Пик ни припомнят с какво беше известен Стойчо. С източването на Касата.

63

Анонимен

преди 7 месеца

Стойчо бушончето

62

Анонимен

преди 7 месеца

Стойчо да каже за амбулаторията си ,,Асклепий,, и как с нея той и семейството му източваха Здравната каса, като отчитаха дейност,извършвана с апаратура на болницата.Засрами се, Стойчо.Ама от дете на партиен секретар( на местната болница) извинение за финансови злоупотреби няма да дочакаме.