Снимка: БГНЕС

Ключов етап в операцията по търсене на останките от изтребител МиГ-29 е намирането на черната кутия. Намирането е от значение, тъй като в нея се намира информация, без която трудно ще бъдат анализирани причините, довели до инцидента. Това заяви пред БНТ контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

По думите му става ясно, че операцията ще приключи едва след като бъдат уточнени причините за инцидента.

 "От вчера, както беше вече съобщено, ние преминахме в нов тип операция. От операция за търсене и спасяване на изчезнал пилот вече е само операция за търсене на останки от самолета и откриване на черната кутия. Към момента продължават действията по търсенето", допълни контраадмирал Михайлов.

Още по темата

Михайлов обясни, че рано тази сутрин във водите са открити два нови контакта, които в момента се изследват дали имат връзка с инцидента. Към операцията са се присъединили и представители на Института по океанология на БАН, които също ще изследват района със специализирана техника. Районът, който трябва да бъде обследван, обаче е изключително голям.

Разследването продължава, но Михайлов заяви, че не може да се ангажира с поставянето на конкретни срокове.

"Трудно е да се каже конкретен срок. Всичко зависи от състоянието на самата черна кутия и сблъсъка на самолета във водата. Най-вероятно той се е разпаднал на множество парчета", добави той.

"Към момента разчетите ни за обследване на районите, които са определени, показват, че някъде в следобедния час на съботния ден ще сме покрили първоначално определените райони за търсене. Всичко зависи от това колко останки ще намерим на дъното, колко време ще ни отнеме обследването им, тъй като времето ще е променливо в района", каза още контраадмирал Михайлов.

Коментари Напиши коментар

122

КУТИЯТА-НАМЕРЕНА

преди 7 месеца

КАЗВА:"ЖЕРТВА НА ОРГАНИЗИРАН КУЧЕШКИ БОЙ"........ОЦЕНКА НА ПОВЕДЕНИЕТО НА МИГ 29 В РЕАЛЕН БОЙ..

121

Анонимен

преди 7 месеца

Флота(??) е същата разсипия както ВВС, едните нямат кораби, другите самолети, важното е да пътуваш с Била. Частна фирма изпълнява функциите по търсенето на държавата, за разлика от нормално окомплектованите НАТО армии. Тотална трагедия

120

Анонимен

преди 7 месеца

докато не сме с Русия, винаги ще се гаврят с нас, ама като сме страхливци, ще ни убиват бавно и мъчително "съюзниците" ни