Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Спасителната операция на изчезналия пилот на МиГ-29 ще продължи, докато е необходимо, стана ясно от думите на премиера Стефан Янев, който даде изявление в Шабла.

Oще по темата
Надеждите за намиране на майор Терзиев не са големи, независимо от това операцията продължава, каза той.

Досега са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани. Черната кутия на машината не е намерена.

Останките на самолета се предполага, че са на дълбочина от около 70 метра, информира още той.

Янев обясни, че по време на нощния полет самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Целта е била пусната от друг самолет, отворила се е, но за поразяването й е била необходима допълнителна маневра.

Пилотът я е извършил, поразил е целта, което е заснето от другия самолет. Малко след като е докладвал, че я е поразил, връзката с него е изчезнала, обясни Янев.

Учението край Шабла вече е прекратено. До края на деня ще бъде взето решение как да продължи операцията със специализирана техника и водолазни групи. Възможно е в нея да участват и съюзни сили.

Майор Валентин Терзиев е отличен пилот първи клас, подготвен, досега не е имал никакви забележки при изпълнение на задачи.

По думите на Янев българските пилоти поради ред причини летят на санитарен минимум и това не е тайна за никого. Надявам се да не е това причината, коментира министър-председателят.

Разследването за установяване на всички детайли около инцидента продължава от работни групи от Военно-апелативна прокуратура, служба "Военна полиция", Специализираното звено за разследване на авио-инциденти. 

Военният министър Георги Панайотов посочи, че жизненият цикъл на МиГ-29 е до 2030 година. Командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров уточни, че проверката на авиационната техника е постоянен процес и преминава през различни етапи. По думите му, процедурите са много и така се минимизира вероятността човешка грешка да е причина за неизправност.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов съобщи, че към момента плановата летателна дейност в Българската армия е спряна. Изключение ще се прави, само ако се наложи изпълнението на специални задачи. "Операцията по търсене и спасяване и по издирването на останките на самолета ще продължи, докато не изгубим последна надежда. Всички възможни средства на ВМС са в района", отбеляза той. Ако се наложи, в операцията ще бъдат включени и допълнителни сили и средства. 

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

259

Анонимен

преди 2 години

И сега хунтата на Радев няма ли да направи някоя чистка и във ВВС ?? Как така ще падат самолети ??

258

?

преди 2 години

След като всичко е заснемано от другия самолет ,защо не знаят какво е станало и къде е самолета? нещо не е наред.

257

Каракачанов

преди 2 години

Искам да се изкажа, че въпреки че направихме ремонта с части втора употреба, въпреки забавянто и комисионните за мен, въпреки лошия ремонт---ние патриотите сме УБЕДЕНИ, ЧЕ ПИЛОТЪТ Е ВИНОВЕН.

fallback