Снимка: БГНЕС
fallback

БСП възрази остро срещу намерението за закриване на съдилища в страната и обяви, че ще застане против него при формирането на следващия парламент.

Наши хора се включват в протестите в цялата страна, така не се прави, заяви на пресконференция лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Oще по темата
Тя е разговаряла днес по темата с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, който също бил против такава реформа, но нямал никакви правомощия.

Решението се взема от ВСС, а трябва да се финализира в парламента с промяна в няколко закона, обясни Нинова.

По думите й то е за закриване на 57 съдилища по критерий за натовареност, но не взема предвид социално-икономически, инфрактруктурни и други проблеми, които ще възникнат.

Нинова каза още, че решението засяга 480 хил. българи, на които ще бъде затруднен достъпът до правораздаване.

Тя коментира, че в тези региони, част от които труднодостъпни, живеят бедни хора и даде пример - в Смолян от 5 съдилища остава едно в самия град, в Кърджали от 4 също 1, във Видин - от 3, отново 1.

"Това предложение е нескопосано и ненавременно, защото изисква промени в над 20 закона. Не може такова нещо да се прави в отсъствието на парламент", подчерта Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Булгаристан

преди 2 години

Комунист ли е,разбира от всичко!Сменят доктори,професори като носни кърпички!Кадруват по всички направления?!Държавата е в състояние на наркоман,излял си половин литър венозно коктейл от поне пет вида най силни наркотици?!Не го чакай да оживее!Затуй предлагам,Корна и останалите червени к,у рви направо да изчегъртът персоналът на АЕЦ Козлодуй и да назначат за шефове и оператори млади обещаващи кадри,подвизавали се на тръшканиците по паветата!Така,ще се приключи най после с таз *** държава!

23

Анонимен

преди 2 години

До ЖороДали спецпрокуратурата СпП, спецнаказателните съдилища СНС, АСНС и КПКОНПИ не бяха създадени като сопа на ББ за борба с политическите противници на ГЕРБ и изземване на имуществото на едни олигарси и прехвърлянето му в ръцете на други? Нали ББ и ъогавашният гл.прокурор си определиха Гешев за наследник на Цацаров, а сетне ББ и И.Г. назначиха С.Ц. за шеф на КПКОНПИ на мястото на забягналия в Испания Георгиев след скандала с постройката на върха на ЖК на Георгиев!

22

Анонимен

преди 2 години

Г-жо Нинова, този проблем се решава лесно: вземете на магистратите 20-те брутни работни заплати на куп, махнете им допълнителното материално стимулиране ДМС всяка година по 10-15% и ще видите, че поне 20-25% от тях ще станат чиновници по инистерствата. Да не говорим, че сетне ако вкарате голяма част от останалите в МП, където наскоро повишиха РЗ с 30% , те ще припнат там.Тази "независимост" на прокурори и съдии беше приумица на еврочиновниците, която нашите магистрати бързо схванаха и възприе

fallback