Снимка: БГНЕС

Икономиката върви към възстановяване и връщане към нормалните нива на заетост. Това заяви вицепремиерът Гълъб Донев на пресконференция в Министерския съвет за мерките за бизнеса.

По думите му нивото на безработица към 2 юни e 5.65%, като на годишна база намалява с 37%.

Донев съобщи, че миналата седмица е имало активни разговори със социалните партньори за съществуващите досега мерки за подкрепа и за бъдещи такива.

Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ от 1.5 млрд. лева. Към момента ресурсът, който е изразходван, е малко над 1.4 млрд. лева, тоест остатъчният е около 100 млн. лева, стана ясно от думите на Донев.

Нямаме актуализиран бюджет и разходните пера са много лимитирани, напомни икономическият министър Кирил Петков.

Той обяви, че кабинетът предлага гаранционна програма с участието на банки в общ размер близо 2.5 млрд. лева с разрешението на ЕК. Българската държава е партньор в нея и покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции.

Петков каза, че по този начин се "развързват ръцете на банките" и средствата ще отидат в посока най-полезна за българската икономика за работата на малкия и средния бизнес. Тези нови кредити няма да имат нужда от обезпечения.

Ще се кандидатства в рамките на 10 дни, като ще може да се вземе кредит за 7-годишен период в размер до 70% от приходите на съответната фирма за 2019 или 2020 г. Документи ще се представят за работа на фирмата в последните 3 години.

От тези кредити ще могат да се възползват и самоосигуряващи се лица.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че се подготвя актуализация на бюжета, без да се увеличава дефицитът, да се преструктурира разходната част и да се съберат повече приходи. Тя ще бъде внесена при наличие на работещ парламент.

По думите му, ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета, без да се натоварват следващите поколения с допълнителни дългове.

Държавата не произвежда пари, а взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, посочи Василев. По думите му МФ работи в две насоки - по-висока събираемост на приходите и ефективност на разходите.

На въпрос кой ще проверява ситуацията около фирмата на шефа на НАП Румен Спецов министърът посочи, че това ще е прокуратурата. Василев каза, че за момента е доволен от работата на Спецов.

На въпрос дали ще има последици за българските активи на санкционираните от САЩ министърът каза, че у нас няма за момента изработена институционална рамка за отговор на такава ситуация. Очаквайте включване по-късно днес, посочи финансовият министър.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase