Един македонски филм, който е част от програмата на Sofia Pride Film Fest, предизвика възмущение и обвинения за толериране на педофилия.

Филмът "Змия" на Андрей Волкашин ще бъде излъчен на 6 юни, но вече се "радва" на полярни мнения, не липсват и закани за "групово гледане на филма".

В сигнал до Dnes.bg наш читател твърди, че филмът "налага педофилия" и изпрати самият анонс на заглавието.

Ето как е представен в социалните мрежи:

"Горчиво-сладка история за необичайното приятелство между деветгодишния смелчага Марио и ексцентричния гей мъж Борче, застрашено от предрасъдъците и омразата на родителите в едно малко македонско градче".

Читателят ни предостави снимков материал, от който е видно, че синопсиса на филма е променен.

И завършва с въпроса: Кой допуска излъчването на подобни филми?

Свързахме се организаторите на Sofia Pride Film Fest, които категорично отхвърлиха нападките.

Програмният директор на Дома на киното и артистичен директор на Sofia Pride Film Fest Христо Христозов е отговорен за селекцията на филмите от програмата.

Той предостави на редакцията възможност да види филма и заяви в отговор до нас, че "темата "педофилия" е удобна за тези, които са решили да използват нашето събитие за своя собствен евтин ПР".

Той ни предостави и мнението на режисьора и сценарист на филма Андрей Волкашин, което публикуваме без редакция:

"Подобни нелепи изказвания не заслужават да бъдат коментирани. Обвиненията към филма "Змия", че проповядва педофилия, базирани на краткия синопсис на филма, в който се споменава единствено и само ПРИЯТЕЛСТВО между гей-младеж и осемгодишно момче, са патетична политическа манипулация и са фанатични. Да спомена само, че филмът е показан на повече от тридесет фестивала по света до момента, от които някои специално за деца и младежи. Една от осемте награди за филма, и то за "НАЙ–ДОБЪР ФИЛМ", е именно от фестивала "Петит План" в Гърция, който е изцяло с тематичен фокус върху децата и младежите. Досега навсякаде филмът е приет като една сърдечна и човечна история, подходяща за гледане, както от възрастни, така и от деца. Сега, преди премиерата в България, за първи път се сблъскваме с такава реакция и то още преди филма да бъде видян. Преценете вие кой в цялата тази нелепа история е с порочни виждания".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase