fallback
Сътресения в "Александровска" болница. До няколко дни се очаква да излязат решенията по казуса с финансовото състояние на лечебното заведение. По думите на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, общата финансова загуба е 68 млн. лв. Източвани ли са средства от лечебното заведение?
 
"От наша гледна точка случващото се не е приятно. Разстройва се дейността на болницата, защото имаме чувството, че се образуват лагери - сякаш сме на футболен мач и всеки вика за своя отбор, което е абсолютно недопустимо за болница, за лекари. Срам ме е от случващото се. Да се изнася скандал извън болница, да се коментира от всички, да ставаме обект на подигравки - за мен това е недопустимо. Има начин това да се каже по по-културен начин", заяви началникът на "Клиниката по нуклеарна медицина" към "Александровска болница" доц. д-р Валерия Хаджийска в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя обясни, че клиниката, на която е ръководител, се е развила толкова, че в момента там се лекуват хора от чужбина и допълни, че това е едно от най-високотехнологичните звена на молекулярна медицина в България.
 
"Ние сме убедени, че това е един измислен проблем. Един проблем, който може да доведе само до настъпване на хаос в нашето здравно заведение", коментира началникът на "Клиника по съдебна медицина“ към "Алексанровска болница" доц. д-р Александър Апостолов.
 
По въпроса с увеличените дълговете на болницата за последната една година, медикът подчерта, че това се случва, защото "Александровска болница" предприема ходове за инвестиране на средства в апаратура, която е необходима, за да бъде лечебното заведение на високо ниво и да може да се обучават студенти.
 
"При нас се приемат пациенти, които биват отхвърляни от другите лечебни заведения. При нас лежат пациенти по цял ден с три хемоглобин. Те харчат много и другите болници не искат да ги приемат", отбеляза д-р Хаджийска.
 
Д-р Апостолов коментира, че клиниката, която ръководи, е перманентно губеща. 
 
"Всяка година тя генерира загуби на "Александровска болница" в размер между 400 000 - 800 000 лева", уточни той пред Bulgaria ON AIR.
 
"30-40 години никой не инвестира нито един лев в съдебната медицина като медицинска специалност. Едва към 2015-2016 г. ръководството на "Александровка болница" реши да инвестира средства в ново оборудване за съдебно-медицински изследвания", добави още медикът.
 
Той заяви още, че болницата винаги ще бъде на загуба, защото извършва куп социални дейности, които са вменени в отговорност на държавата - страната не прави финансиране на тези дейности, за да влязат средства в болницата, а лечебното заведение поема този разход.
Oще по темата
 
"В момента мениджмънтът на болницата е в много добра кондиция. Всяка смяна би довела до настъпване на хаос за неопределено време", отбеляза д-р Апостолов.
 
Той добави, че дълговете на болницата не са само от близките няколко години.
 
"Дълговете на тази болница са формирани не в последните 1-2 години. Те са в перманентно състояние на дългова криза. Това е било известно на куп правителства, куп министри, кум министър-председатели. Да се казва, че всичко настъпи като криза сега, не е вярно и не може да го обсъждаме в този стил", заяви доц. д-р Апостолов.
 
Доц, Хаджийска е категорична, че лечебното заведение не се намира в криза.
 
"Не мисля, че "Александровска болница" е в криза. Какво означава, едно лечебното заведение да понесе върху гърба си основната част от пандемията, да преструктурира поне 5 от водещите си звена и да продължи въпреки всичко да предлага другите си услуги?", коментира тя.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

анонимен

преди 2 години

СТИГА СТЕ ВИЛИ НА УМРЯЛО. МИНАЛА ГОДИНА ПУБЛИКУВАХА СПИСЪК С ДИРЕКТОРИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ БОЛНИЦИ КАКВО ПРИТЕЖАВАТ. АМИ ЕДИНИЯ ОТ ТЯХ ИМАШЕ СОБСТВЕНИ 36 АПАРТАМЕНТА, АКЦИОНЕР В НЯКОЛКО ВОДЕЩИ КОМПАНИИ В ЕС ГОЛЯМ АВТОМОБИЛЕН ПАРК. ИНТЕРЕСНО ОТ ЗАПЛАТА ЛИ СПЕСТИ ЗА ТОВА КОЕТО ПРИТЕЖАВА.

16

Анонимен

преди 2 години

До Тикволандия Изключително НИСКОИНТЕЛИГЕНТЕН човек сте!!!! Защо се изказвате, когато нямате никаква идея за какво говорите?! Какво мислите че може да направи лекарския съюз?!!! Това е просто една съсловна организация, която няма думата за нищо. За толкова години не разбрахте ли, че ВСИЧКО зависи от министерски съвет и от парламента?!!! Ще каже министърът на здравеопазването - трябват пари за това и това, и насреща му като има един 2пръсточел пожарникар? Или някой гном като Дянков?

15

Тикволандия

преди 2 години

До Анонимен 14: "Съдебна медицина имате ли понятие защо е на загуба"? Не, нямаме понятие. А на вас какво ви липсва, за да си решавате проблемите - акъл или образование? Имате ли лекарски съюз, имате ли министър на здравеопазването. Кой чакате да ви решава проблемите? Бат'ви Бойко? Мина му времето.

fallback