Снимка: БГНЕС
Петицията "Зов за животните", която е за спиране на отглеждането на диви животни в жестоки условия, до момента е събрала 50 хиляди подписа. Подписите ще бъдат предадени в Министерството на околната среда и водите и представени в Европейската комисия, предаде БНР. Сега популярни личности също застават зад каузата.
 
"Искаме промяна, искаме действия, искаме правилата да се спазват, така че животните да живеят в подходяща среда", каза Марина Атанасова, координатор на програми в организацията за защита на животните "Четири лапи".
 
В България има 21 зоопарка, отворени за посетители са 17 от тях. По-голямата част от тях са общинска собственост, частните са две – в Бургас и в село Горица.
 
"Основният проблем е в условията за отглеждането на едрите хищници – големите котки и кафявите мечки", изтъкна Марина Атанасова.
 
"В поне 11 от общо 16 зоопарка, в които се отглеждат такива видове, има нужда от сериозно подобрение", допълни тя.
Още по темата
В законодателството има много ясно разписани изисквания как трябва да се отглеждат животните в зоопарковете, уточни Атанасова, според която "има ясни изисквания, но те не се спазват и няма съответните санкции".
 
В част от зоопарковете продължават непрофесионални практики по размножаване на диви животни в разрез с капацитета на съответния зоопарк, обясни още Марина Атанасова. Като примери за порочни практики тя посочи зоопарковете в Благоевград, Разград, Варна и Хасково. Сред добрите примери е Софийският зоопарк.
 
Атанасова вижда една от основните роли на зоопарковете в общественото образование за това какво означава хуманно отношение към животните.
 
"За съжаление при посещенията ни в зоопарковете станахме свидетели на гледки, в които дори деца хвърлят камъни към клетките на животните, хранят ги с различни храни въпреки забранителните табели."
 
В петицията се настоява да се приложат законовите изисквания и принудително да бъдат преместени животни, които "живеят от много години в ужасна среда", отбеляза Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase