Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Джипита отказват да поставят като втора доза РНК ваксина на имунизирани с Астра Зенека, алармира „Телеграф“.

„Скоро ще станат 84 дни от поставянето на първа доза „Астра Зенека“. Обадих се на личния лекар, за да попитам кога мога да отида и да ми постави втора доза „Пфайзер“, а той ми обясни, че това няма как да стане, защото няма издадени указания за комбинирането на две различни ваксини“, сподели 42-годишният Стоян от София.

Още по темата

Той не е единственият получил отказ. В социалните мрежи хора споделят за същия проблем. Мъж от Разград разказва във Фейсбук групата „Ваксини“, че от РЗИ са му казали, че не могат да му направят реимунизация с различна ваксина. От Националния ваксинационен щаб са категорични, че са издали разрешение хората с първа доза „Астра Зенека“ да си поставят като втора доза „Пфайзер“ по тяхно желание.

„Изпратих писмо до РЗИ и от там до всички общопрактикуващи лекари, че това е възможно. Впечатлението е, че този вариант към момента много рядко се ползва. Почти всички хора, над 95% си правят втора доза „Астра Зенека“, което и ние препоръчваме. Това е най-добрият вариант, но все пак за тези, които особено желаят, е дадена такава възможност и системата софтуерно е коригирана така, че да приема такава ваксинация и да издава сертификат“, обясни вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг пред здравното министерство.

Доц. Кунчев обяви още, че електронната система за записване на ден и час за ваксинация отново работи и за следващата седмица вече са записани 12 000 души.

На последното си заседание Националния ваксинационен щаб е взел решение за удължаване на зелените коридори в цялата страна. Те бяха отворени преди празниците, но вчера стана ясно, че масовата имунизация в тях ще продължи.

„Считаме, че при тези доставки могат да работят всички възможни канали за имунизация“, каза доц. Кунчев. Той обяви, че стартира официално и петата фаза от Националния имунизационен план.

Коментари Напиши коментар

61

факти

преди 6 месеца

Лекарството Hydroxychloroquine.което най-накрая разрешиха да се използва в болниците ,за лекуване на пациенти с Ковид-19, е известно още от 2002-2005 във връзка със SARS-1,като лекарство за Ковид инфекции, неизвестно защо, до скоро се отричаше.Имунитета при прекаралите SARS-1 ,може да продължи над 10 години.Ваксините правени за SARS-1 са неуспешни,животните на които са изпитвани, са умирали.Създателите на новите ваксини се надяват,те да са по-успешни,но не знаят колко време трае защитата им.

60

факти

преди 6 месеца

При Астра Зенека рискът се проявява от 10 до 14тия ден след първата доза.Втората не се усеща от повечето.При РНК ваксините е обратното,риска е след втората доза.Ваксините са експериментални и са одобрени от FDA,само за ,,спешна употреба''.Разрешени могат да бъдат най-рано към 2023 г(по-официални данни).Да се ваксинират всички ,е решение на политиците.Броят на жертвите на Ковид е заради неправилният подход-,,стойте си в къщи, докато се влошите'',това дава малък шанс на заболелите да оцелеят.

59

Варнянски беК

преди 6 месеца

До докторДокторе, внимавай какви изрази използваш. "Може и да оцелееш при контакт с вируса" звучи като че ли за абсолютно всеки индивид най-вероятният сценарий е гарантирана смъртна присъда при контакт с вируса независимо от каквито и да е било други обстоятелства, което далеч не е така. Медицинските лица трябва да сте най-наясно колко е важно да се изпращат правилните послания. Изказът който използвате сее ненужна и неоправдана тревога. Не е хубаво така.