Снимка: БГНЕС
fallback

Акцията по спасяването на икономиста Владимир Каролев би била по-лесна и бърза при наличието на хеликоптер. Това каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

Oще по темата
Той уточни, че акцията е била животоспасяваща, но е могла да бъде и много по-щадяща, както за пострадалия, така и за спасителите при наличието на хеликоптер, но за съжаление такъв сертифициран хеликоптер за такава дейност в България няма.

"Бихме спестили по-голямата част от времето, от носенето, но пак казвам – най-важното е, че самият пострадал щеше да е много по-бързо взет от терена, там, където се е случило нещастието, и в рамките на час – час и половина общо от излитане на хеликоптер, дори и подаването на съобщение, щеше вече да е в лечебно заведение, нали си давате сметка, че става дума за 10-11 часа по-рано“, уточни спасителят.

Емил Нешев подчерта, че всички страни в ЕС разполагат с хеликоптер, а единствено Хърватия в момента е в процедура по откриване на такава служба, като е въпрос на месеци да заработи и там подобна система – HEMS. "България е единствената страна, която е далеч от момента, в който да знаем, че дори и в перспектива ще се случи нещо", посочи той.

"Трудно може да се каже какво се е случило с Владимир Каролев - вероятната причина са условията на терена", коментира Нешев пред "Фокус".

"Най-вероятно е било твърдо или склонът е бил почти заледен. Наличието на много скрити камъни в близост може да е причина за падането, може да е закачил камък, който не се вижда отгоре, и това да го е разбалансирало, но не можем да сме сигурни, уточни Нешев. Големият проблем е, че Каролев е бил сам", категоричен бе той.

"Винаги, когато отиваме в планината, трябва да подхождаме с респект и уважение", припомни Емил Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 2 години

Ей, най-важният човек в държавата все едно се е пребил!То министри му ходиха на крака, то шефове на болници.Стига сте ни занимавали с него. Явно е бил важен за бибитко и мафията му, но за останалите - не!

82

Крадлив гербер

преди 2 години

Нема как да имате хеликоптер!Ние откъде да усвояваме?

81

Турист

преди 2 години

А от какъв зор трябва да мисля за Каролев ? Какво ме засягат капризите и изгъзиците на един празноскитаещ *** , който се чуди как да си изхарчи парите от далавери, докато аз се чудя дали да си купя хляб или да си платя тока !!!!!! Да си мре човекът както си е пожелал ! Не може да ми искате пари от моите 300 лв. , за да купувате хеликоптер за някакъв богаташ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Той да си купи !!!!!!!!!!!!!

fallback