Снимка: Bulgaria ON AIR

Дълги опашки от чакащи за ваксина се извиха пред имунизационните центрове на четири големи болници в София, където през всички почивни и празнични дни ще работят зелени коридори, съобщи БГНЕС.

От днес до 9 май всеки желаещ ще може да си постави ваксина по избор – по време на зелените коридори ще се имунизира с иРНК ваксини. Общо в страната има 26 ваксинационни пунктове, те бяха обявени от здравните власти преди дни.

Целта е в рамките на почивните дни да се увеличи максимално броят на имунизираните граждани. Всеки, който пожелае ваксина, ще може да си я постави и ще може да избира – най-много са количествата от AstraZeneca и Pfizer/BioNTech, но има и Moderna. Записалите се през информационния портал също могат да се ваксинират, но няма да имат предимство по време на "зеления коридор".

Още по темата

Още преди да заработят, опашки от желаещи се извиха пред „Пирогов”, както и пред Военномедицинската академия. Напрежение няма, хората търпеливо изчакват, преди имунизацията се попълва информирано съгласие и се провежда кратък медицински преглед – измерване на кръвно налягане и сатурация.

В София имунизационните пунктове работят още и в Александровска и в болница „Света Анна”. Всички са с различно работно време, но никъде не е необходимо предварително записване.

Имунизации във ВМА ще се извършват с ваксината на Oxford/AstraZeneca и с ваксината на Pfizer/BioNTech в работните дни от 8.00 до 16.00 часа, а в празничните дни – Великденски и Гергьовден – от 9.00 до 13.00 часа.

Освен Astra Zeneka и Pfizer, избралите да посетят пункта в УМБАЛ "Александровска" ще имат възможност да изберат и препарата на Moderna. Там обаче ваксини няма да се слагат на 3 май, понеделник, а работното време на ваксинационните кабинети е от 9.00 до 17.00 часа.

До 9 май, включително, петте имунизационни зони в болница „Пирогов” ще приемат всеки, който желае ваксина в часовете между 08:30 и 17:30 часа.

Ваксинационните екипи на УМБАЛ „Света Анна” ще почиват единствено на 1 май. През всички останали дни първа, а и втора, на който му предстои реимунизация, ще се слагат в часовете от 8.00 до 19.00 часа. Важно е да се знае обаче, че ваксина на AstraZeneca ще има за всеки желаещ, но от ваксините на BioNTech/Pfizer са осигурени количества за гражданите над 65-годишна възраст. Екипите няма да поставят от препарата на Moderna.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase