Каква е ролята на "Триморието" за бъдещето на страната ни и защо президентът Румен Радев държи проекта?

"Това ще му осигури американската подкрепа за предстоящия вот и декларираното от него желание за втори мандат. Идеята за "Три морета" е много стара, тя е от средата на 19 век. Тя е производство на полската интелигенция, която лансира идеята за Междуморието между Балтика, Черно море, с цел да се направи санитарен коридор между имперска Русия и останалата част от Европа", каза историкът д-р Войн Божинов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му идеята е да направи коридор от държави, които да попречат на болшевизма тогава на Съветския съюз.

"Днес тази идея се възражда под формата на "Триморието", а не на Междуморието, като се включва и Адриатическия басейн. Това е едно класическо антируско мероприятие, в което нашият политически елит ни вкарва в устата на лъва. Ставаме заложник. Имам опасения, че на нас ще се определя водеща роля в цялата тази инициатива", допълни д-р Божинов пред Bulgaria ON AIR.

Той се опасява, че вече сме поели по този път с нашите чешки съюзници в НАТО.

"Ние вече започнахме вече да гоним руски дипломати. Откриваме шпионски мрежи. Само преди време чехите заеха много остра антибългарска позиция по нашия спор със Скопие. Опасявам се, че нашето Черноморие може да изглежда и по друг начин при едно негативно стечение на обстоятелствата".

Д-р Войн Божинов смята, че може да се превърнем в точка на антируска пропаганда.

"Това едва ли е най-полезното за българския народ, предвид факта, че една голяма част от българите не са настроение негативно към Русия", категоричен е историкът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase