Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Извънредната епидемична обстановка у нас ще бъде удължена с един месец. Това даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Какви да бъдат мерките за Великден, ще се решава допълнително. Ще има и конкретни указания за влизането в страната, но засега няма категорично решение.

Oще по темата
При починалите на 100 хил. се пречупи пикът и в момента е 22.6 на 100 хил., намалението на двуседмична база е с 5%, съобщи шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски. Според него е особено тревожно задържането в интензивните клиники.

В лечебните заведения спадането на хоспитализираните не е особено отчетливо. Ако заболеваемостта още спада, другата седмица можем да посрещнем покачването на заболеваемостта с доста пълни болници, заяви той във връзка с празниците и допълни, че здравната система реално може да бъде пренатоварена за много по-кратък период. Нищо не е свършило, не би трябвало да се успокояваме с това, че идва лятото, предупреди Мутафчийски.

Той обясни, че ползата от ваксинацията е безспорна и даде за пример Израел и Великобритания.

За увеличаване на ваксинацията се обмисля отваряне на "зелени коридори", за да има възможност за ваксиниране на 50 хил. души на ден. В момента се достига най-много до около 20 хил. на ден.

В момента имаме втора вълна на желаещи учители за ваксинация, каза Ангелов и посочи, че страната ни е от малкото, които приоритизират педагозите.

На въпрос към каква заболеваемост се стремим, Ангелов предизвика смях с думите - "правилото на Мечо Пух" и обясни, че колкото по-ниска е тя, толкова по-добре.

Съобщеният т.нар. български вариант на вируса се влияе от вакнините и няма опасност по-различна от тази до момента, обясни Ангелов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

Анонимен

преди 3 години

Който не се е запознал с "Прозорецът на Овертън" и "синдромът на варената жаба" да се запознае.Надявам се че ще разбере,че сме напъхани в този прозорец,в качеството си на жаби,варени на огън с непрекъснато повишаване на температурата на водата,докато накрая се пренесем на оня свят,без да разберем,че са ни сварили!

122

Анонимен

преди 3 години

Абе,гЪ-да и гЪ-жи съоФФци!Не виждте ли,как ни пързалт непрекъснато,с подаване тези удължавания,ту със седмица,ту с месец ...и така се изнизват годините с парцали на уста.Още малко и ще започне да се ражда поколението,което ще изписват от родилния дом с пaрцал на устата и с ваксина на ръката,която ще повтарят на всеки 6 месеца!Шефът на Пфайера вече го изръси,че ще трябва и трета ваксина и ваксиниране всяка година.И проф.Петрунов изръси,че е "твърде възможно",всяка година да се поставя ваксина!

121

АзГ

преди 3 години

Режимът на Меркел подготвя КЛИМАТ ЛОКДАУН след Корона-Локдауна. Планът на заговорниците от Давос се изпълнява....

fallback