Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новината от първото заседание на 45-то Народно събрание беше изборът за председател с мнозинство от партиите на протеста, коментира политологът Георги Киряков пред БНР.

Още по темата
Това е ясна заявка, че се очертава някакво мнозинство, което може или поне има намерение да променя досегашната ситуация – да върне парламентаризма, каквато по Конституция е България – парламентарна република. Да върне разделението на властите, което в последните десет години, поне в мандатите на премиера Борисов, беше силно неглижирано и сериозно префокусирано в посока Министерски съвет и лично фигурата на Бойко Борисов като министър-председател, каза политологът.

Според него оставката на Бойко Борисов е и сигналът, който той дава от много години, че институциите не са важни за него, че всъщност тук има някаква форма на пряк избор - лично за него. И че могат да се прескачат институционални механизми и институционална последователност. Ако народът така е преценил, след като на него е дал доверие, защото така е възприемана от него ситуацията в страната – народът дава доверие на него, от там нататък той раздава надолу някакви функции - или разделя, или съединява власти, коментира Киряков.

Премиер в отпуск и оставка

“Доколкото разбирам, има възможност, въпреки че е в оставка, да бъде извикан. Знаете, че отпуската му беше предизвикана от желанието на мнозинството в парламента, новото мнозинство – да бъде извикан и да бъде изслушан във връзка с Плана за възстановяване - европейските пари, които трябва да стигнат в Европа във връзка с пандемията и с решаване на последиците от пандемията.

Има възможност да бъде извикан, да видим какво ще се случи и дали ще присъства, или ще продължи това негово поведение - парламентът да не е институцията, която е най-важна в държавата. И някак да играем на сърдити деца, които, след като са им отнели играчката, тропат с крак, обръщат гръб и бягат, посоми политологът.

По думите му днес е Денят на Търновската конституция и е важен ден именно от тази гледна точка, че трябва България отново да се върне в "релсите на парламентаризма и да си стане отново парламентарната република, каквато е по Конституция".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase