Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Смесването на ваксини от различни видове е неправилно, смята имунологът акад. Богдан Петрунов.

Той е убеден, че всеки който е с първа доза на "АстраЗенека", трябва да си сложи и втората от оксфордската ваксина.

Случаите на тромбози при тази ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика, посочи още академикът пред БНТ.

Oще по темата
Ученият посочи, че имунитетът срещу коронавируса в човек се гради не само на база антителата, а основно се гради на клетъчния имунитет, така че ако те имат добър клетъчен имунитет, няма проблем.

"Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела", каза акад. Петрунов.

Той уточни, че антителата само показват, че организмът е имал контакт със съответния вирус, но по думите му това не трябва да успокоява хората. "Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец", каза акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Криптонит

преди 3 години

Мешерето е най хубавият начин да се Аугментирате. Смесвайки АстраЗен с Шмайзер и Модерна ще ви направи супер хора с инфрачервено зрение аба суперчуек! Способности да виждате през стени и да не умирате. Вече има няколко случая на Супер-хора,които са омесили здраво вакса и са придубили здравината на Криптонитна стомана и способностите на Супермен. Мешерето му е майката за излизане от тук.

23

Анонимен

преди 3 години

Понеже всичките коментиращи по-долу са видни антиваксъри, ще напиша само 1 нещо : погледнете Англия. След ваксинационната кампания, там заразените са пренебрежимо малко, мерките отпадат една по една и се готвят за нормално лято. Погледнете нас. Излязохме от третата вълна, не се знае кога ще ни тресне следващата. Може и да затихне за лятото, като миналата година, но зимата пак ще е същото. Ваксините спасяват човешки животи.

22

доц. Симидчиев-ДСБ

преди 3 години

Този който получи тромбоза след първа игла на Астра Зенека и не си сложи втора игла, остава без сертификат и зелен паспорт за пътуване, защото тази ваксина има ефект едва след втората игла! Ако след тромбозата сложи ваксина на Пфайзер или втора игла на Астрата става!

fallback