Снимка: БГНЕС

Липсата на кадри и недоверието в системата остават най-големия проблем в здравеопазването. Това споделят пред БНР лекари, които работят на първа линия с пациенти с коронавирус.

"За тази година натрупахме опит, разбрахме колко дълго и самотно заболяване е Covid-19 - самотно за болните, тъй като не общуват с близките си, докато са в изолация. Трудно е и за нас", споделя преживяното от работата си на първа линия през последната година д-р Мария Пишмишева, началник на Инфекциозното отделение на Многопрофилната болница в Пазарджик - едно от лечебните заведения, подложени на силен натиск през последните месеци.

"И все още е така", казва д-р Пишмишева, но остава оптимист. "Изобщо нямам илюзиите, че ние ще се откажем, аз смятам, че ще се справим", допълни тя.

Тя призовава хората да помогнат на лекарите, като спазват мерките. Такъв е и апелът на доктор Гергана Николова, семеен лекар с над 30 години опит в професията.

"Да бъдем сплотени, да можем да разчитаме един на друг, няма друг начин да се справяме с изпитанието, в което сме поставени", каза доктор Николова.

Липсата на кадри и недоверието в системата остават проблем: "Виждате, когато някой не носи маската, не спазва дистанцията, защото не вярва, че има такова заболяване ние сами се убеждаваме какъв печален по някой път е крайният резултат".

Затова д-р Гергана Николова припомня думите на Хипократ: "В една стая се намират лекарят, пациентът и болестта - на тази страна, на която застане пациента, такъв ще бъде и изходът. Застанете на страната на вашия лекар, за да можем да победим болестта".

Д-р Пишмишева и д-р Николова бяха сред изявени медици и здравни специалисти, които получиха почетния знак на президента на церемония на "Дондуков" 2 на 7 април.

Номинациите за отличието са предложение на Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Коментари Напиши коментар

80

laplandetza, lakar

преди 4 седмици

Gluposti, pandemiq nqma, izfabrikuwana operatiwka na Zlite sili. Sramota, kolegi, Zasramete se!!

79

Анонимен

преди 4 седмици

Тия доктори изнагляха. Много хора загубиха близки, заради липсата на лечение на старомодните болести, защото всичко е Ковидарници сега. А в Ковидарника ги държат седмици, само заради пътеката. Космонавтите им хвърлят кутия солена манджа и парче сух хляб. Наскоро позната беше в него. Добре че имаше кой да й праща читава храна. Да не говорим, че ги третират като чумави. Не случайно хората си имат причини да не вярват на думите на лекарите.

78

колега

преди 4 седмици

Ееех ,колежки, колежки парите какво не правят като те карат да говориш и лъжи най-безсрамно!