Снимка: БГНЕС
fallback

Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на "АстраЗенека". Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция,  каза в ефира на bTV шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
 
От ИАЛ заявиха, че имунизацията с "АстраЗенека" у нас ще продължи по препоръките на Европейската агенция по лекарствата, но с повишено внимание при групата на жените под 60 години.
 
"При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на личните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА и ваксината да се прилага с повишено внимание", обясни Кирилов.
 
Той уточни още, че всеки пациент трябва да уведоми медиците дали има случаи на тромбози от миналото, за да може да се минимализира рискът.

Oще по темата
Д-р Мария Попова от ИАЛ коментира, че препоръката на ЕМА е направена след заседание, проведено от експертен комитет с 25 души.
 
"Ние смятаме, че това, което ЕМА предлагат е разумно. От ЕМА предоставиха всички данни и изрично дадоха възможност на националните здравни органи да вземат собствени решения, които са в рамките на техните препоръки", уточни още Попова.
 
Кирилов заяви, че според него мерките са по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни.
 
"Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции", добави той.
 
До момента към ИАЛ има 1500 подадени сигнала за нежелани реакции, свързани с всички разрешени ваксини, като към "АстраЗенека" са 1000.
 
"След втора доза, обаче, няма нито един сигнал. Преди две седмици у нас се ваксинираха около 150 българи с втора доза на "АстраЗенека", каза Попова.
 
Тя обасни, че в характелистиката на препарата нежеланите реакции са посочени за след първата доза.
 
Кирилов заяви, че намаленият интерес към "АстраЗенека" след няколко седмици ще се промени в обратната посока.
 
Относно закупуването на ваксината "Спутник V" Кирилов заяви:
 
"За да се прилага ваксина в ЕС, тя трябва да е разрешена за употеба от ЕМА. Преговорите за закупуване са азлично нещо от разрешението за употреба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Mitaka

преди 3 години

Значи не се тъпчете профилактично с хапчета - няма да помогнат, само може да докарат някой друг страничен ефект.Лечението е с антитела, които могат евтл да разтворят тромбите.Симтомите са 4ти до 14ти ден. Ако са минали 10-14 дена, значи няма проблем и не се притеснявайте няма ви нищо.Симптомите са много силно и усилващо се главобилие с дни, което не се влияе от лекарства и подкожно съсирване, което се вижда.

67

Анонимен

преди 3 години

У нас всичко има - и усложнения, и много починали, проблемът е, че го прикривате или още по-лошо не сте разбрали. Съжалявам ви от НОЩ , никой не ви вярва, никой не ви уважава, превърнахте се в придворни шутове на Банкянския падишах!

66

SS до [65 ]

преди 3 години

до [65] Гарелов си е жив. Коритаров почина, светла му памет, преди втората ваксина

fallback