Снимка: БГНЕС

"Мисля, че четвърти пик на заразата няма да има стига ваксинацията да върви по план. Това зависи от ваксините, които ще влязат в България, но мисля, че този въпрос вече е уреден. Зависи от това колко са преболедували, какъв общ имунитет имат. Така че четвърти пик няма да има, но и да има, той ще е много лек." Това заяви професор Генчо Начев, директорът на болница "Света Екатерина", пред NOVA.

Той сподели, че се чувства добре шест месеца след заразяването си с COVID-19.

"Възстановяването е индивидуален процес. Първо зависи от организма - колкото си по-млад, толкова по-лесно се възстановяващ. Зависи от това дали човек спазва всички предписания на лекарите. Ако е съвестен и упорит, човек се възстановява за три месеца", посочи той.

"Общовалидни правила за възстановяване от коронавируса не може да има. Един има усложнения в белия дроб, при други, освен белият дроб се засяга и сърцето, при трети - бъбреците, а на четвърти им опада косата. Тоест, трябва да се направят лабораторни изследвания, да се проверят антителата и човек да се лекува според тези данни. Задължително трябва да се направи кардиограма и ехография, за да се изключат усложнения в сърцето. На третия месец трябва да се направи скенер, за да се види какви са последствията в белия дроб", обясни проф. Начев.

Той все още не се е ваксинирал, тъй като все още има много антитела след като преболедува COVID-19. "Аз всеки месец следя тези нива и ако видя, че падат под минимума за поддържане на защита, ще се ваксинирам."

Проф. Начев обяви, че вече е гласувал. По думите му, всички мерки в избирателните секции всички мерки се спазват.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase